Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

V Polné oslaví 75. narozeniny kardinála Duky


Datum:

Pražský arcibiskup a kardinál se po necelých šesti letech vrací do Polné.

V Polné oslaví 75. narozeniny kardinála Duky

V neděli 29. dubna v 10.30 h odslouží mši svatou v chrámu Nanebevzetí Panny Marie, který byl vyhlášen národní kulturní památkou a kde kardinál Dominik Duka v r. 2010 přijal z rukou starosty města Jindřicha Skočdopole čestné občanství. Ve 14.30 h se uskuteční v Lidovém domě společné setkání pana kardinála s občany, kde v moderované diskusi bude odpovídat na případné dotazy. Během návštěvy města pražský arcíibiskup navštíví kostel sv. Kateřiny, který je zařazen do Programu záchrany architektonického dědictví a jehož generální rekonstrukci podpořil královéhradecký biskup Jan Vokál.

Kardinál Dominik Duka, OP se narodil 26. dubna 1943 v Hradci Králové. Další studium po maturitě na gymnáziu v roce 1960 mu bylo z kádrových důvodů zamezeno. Pracoval jako strojní zámečník v hradecké továrně ZVÚ. V roce 1965 byl po dlouhých průtazích přijat ke studiu na Cyrilometodějské bohoslovecké fakultě v Litoměřicích, které završil přijetím kněžského svěcení z rukou kardinála Štěpána Trochty. V roce 1975 mu byl odňat „státní souhlas k duchovní správě“, pracoval pak patnáct let jako rýsovač v továrně Škoda-Plzeň. V roce 1981 byl odsouzen za „maření státního dozoru nad církvemi“ podle § 178 trestního zákona 218/49 Sb. Patnáct měsíců byl vězněn v Plzni-Borech za řádovou činnost, organizování studia dominikánských kleriků, samizdat a spolupráci se zahraničím. 6. června 1998 byl papežem Janem Pavlem II. jmenován 24. sídelním biskupem královéhradeckým a 26. září 1998 přijal biskupské svěcení z rukou arcibiskupa Karla Otčenáška v katedrále Svatého Ducha v Hradci Králové.

Královéhradeckou diecézi spravoval jedenáct let. 13. února 2010 byl Svatým otcem Benediktem XVI. jmenován 36. arcibiskupem pražským. Pražskou arcidiecézi slavnostně převzal při mši svaté v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha dne 10. dubna 2010.