Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Jak být i tancem sobě blíž


Datum:

Dvacet šest zemí z celého světa představilo svou kulturu, kuchyni a především své taneční umění na festivalu Setkání národů v Hradci Králové.

Jak být i tancem sobě blíž

Už popáté ho uspořádalo Integrační centrum pro cizince Diecézní charity Hradec Králové s partnery ve čtvrtek 9. listopadu v královéhradeckém Adalbertinu. Latinskoamerickou salsu, argentinské tango, africký anebo orientální tanec, to vše si mohli návštěvníci i vyzkoušet. „Letošní ročník ukázal, že tanec přirozeně sbližuje lidi různých národností, a to je také naším posláním,“ říká Ing. Jan Kočí, vedoucí Integračního centra pro cizince Diecézní charity Hradec Králové.

Záštitu nad akcí opět převzal primátor města Hradec Králové MUDr. Zdeněk Fink, který přivítal žáky a studenty škol na slavnostním zahájení. Pozvání přijali také Ing., Mgr. Jiří Vitvar, vedoucí odboru sociálních věcí z Královéhradeckého kraje, Ing. Anna Maclová, náměstkyně primátora Statutárního města Hradec Králové, RNDr. Jiří Stejskal, ředitel Diecézní charity Hradec Králové a další významní hosté. Dopolední program byl určen hlavně žákům a studentům škol. „Prošli jsme si tady spoustu zemí, nejvíc mě zaujala Kuba, Etiopie nebo Vietnam. Když se člověk s cizinci blíž seznámí, tak už se pak tolik nebojí. Tancuju moc ráda, byla to skvělá příležitost naučit se i něco nového,“ říká Simona ze ZŠ Svobodné Dvory, která byla vyhlášena „královnou“ festivalu v tanci. Školáci si také mohli procvičit své vědomosti v poznávacím kvízu o zemích, které se tento rok prezentovaly.

Svou kulturu na Setkání národů představili především cizinci z Královéhradeckého kraje, kterým Diecézní charita pomáhá s integrací do naší společnosti, dále žadatelé o azyl z Pobytového střediska MV ČR v Kostelci nad Orlicí a také zahraniční studenti Filozofické fakulty UHK. V kulturním programu se střídaly latinskoamerická salsa v podání tanečníka jménem Anibal Brito Rosario z Dominikánské republiky, africký tanec s bezprostředním Camarou Mamadoubou z Rovníkové Guineje, orientální tanec s Yolou Mosa ze Sýrie, argentinské tango s tanečníkem Igorem Sitchukem, ruský tanec s Oxanou Evsinou nebo bubínkový tanec dětí z Vietnamu. Dále se na pódiu představili interpreti z Ukrajiny, Arménie nebo Kuby. Poprvé se na festivalu prezentovaly Portugalsko, Indonésie, Keňa a Srbsko. Návštěvníci si mohli prohlédnout národní kostýmy asijských a afrických zemí, ukrajinské nebo ruské kroje. Zajímali se také o tradiční výrobky a ochutnali národní jídla jako ukrajinské pirožky, keňský pilav, arabskou nebo vietnamskou kávu, mongolský mléčný čaj a další exotické pokrmy. Festival doprovodila také výstava výtvarné tvorby cizinců z Pobytového střediska MV ČR v Kostelci nad Orlicí a žáků hradecké ZUŠ Habrmanova.

Festival uspořádalo Integrační centrum pro cizince Diecézní charity Hradec Králové ve spolupráci se Statutárním městem Hradec Králové, Královéhradeckým krajem, Filozofickou fakultou UHK, SUZ MV ČR - PoS Kostelec n. O., ZUŠ Habrmanova Hradec Králové, KURO Hradec Králové, MKI Klíča Regionálním ukrajinským spolkem ve východních Čechách.

Více také na www.cizincihradec.cz nebo www.hk.caritas.cz a na facebooku.