Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Adoptujte si okno!


Datum:

Lidé z celé republiky mohou pomoci zachránit secesní okenní vitráže v kostele sv. Víta v zaniklé obci Zahrádka.

Adoptujte si okno!

Pod výzvou Adoptujte okno! je podepsán spolek Přátelé Zahrádky. Každý zájemce si může vybrat, na jaké konkrétní okno chce přispět a tím ho adoptovat. Okna nechal kdysi ze skromných zdrojů zdejších lidí zhotovit páter Josef Toufar. Huť, která je před více než sedmdesáti lety vyrobila, je nyní bude opravovat. Se špatným stavem kostelních oken se za války potýkal už Josef Toufar. Do farní kroniky si tehdy zapsal, že se obává, aby při bouři nebo větru nevypadly. Na Vánoce roku 1943 proto vyhlásil veřejnou sbírku. V pražské firmě Jiřička-Coufal pak zadal výrobu barevných figurálních oken.

Po více než sedmdesáti letech se podobná situace opakuje a lidé, kteří chtějí pomoci okna zachránit, teď mohou také přispívat do veřejné sbírky. „Spolek Přátelé Zahrádky spolupracuje s Národním památkovým ústavem na oživení a opravách kostela sv. Víta již od roku 2001, kdy jej založili zahrádečtí rodáci. Nyní bychom rádi přispěli k opravě vitrážových oken, která byla poškozena nejen zubem času, ale i vandaly v 80. letech minulého století. Jako první bylo do opravy převezeno vitrážové okno s vyobrazením Panny Marie z již opraveného presbytáře kostela. Finanční dary na opravy kostela je možné zasílat na transparentní účet sbírky číslo 5399739001/5500. Dárce může ke svému finančnímu příspěvku uvést, na které z oken v kostelní lodi chce svůj příspěvek věnovat. Pokud spolku zašle souhlas se zveřejněním informací, jeho jméno a výši daru uvedeme na našich webových stránkách a projednáme s památkáři možnost umístění trvalé tabulky se jmény dárců na vhodném místě v kostele“, řekl za spolek Jan Čihák.

Kostel svatého Víta dnes stojí osaměle na břehu přehradní nádrže Švihov. Je jediným pozůstatkem osm set let starého městečka Zahrádka a mimo jiné připomíná památku pátera Josefa Toufara, kterého umučila StB ve spojitosti s tzv. číhošťským zázrakem. Ještě před tím, než byl přeložen do Číhoště, působil Toufar právě v Zahrádce. Kostel v Zahrádce bude veřejnosti opět přístupný 28. října, 2. listopadu a 9. prosince, kdy se v něm uskuteční předvánoční koncert.