Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Kostel v Pecce je opravený


Datum:

Kostel sv. Bartoloměje září novotou. Oprava zahrnovala mimo jiné i výměnu střechy, nové omítky, restaurování vitrážových oken.

Kostel v Pecce je opravený

Rozsáhlá oprava trvala dvanáct let. Jako poděkování všem, kdo od roku 2004 do současnosti přiložili ruku k dílu, se v neděli 7.5. v kostele konala slavnostní mše. Celebroval ji královéhradecký biskup Jan Voká, který následně posvětil i opravenou unikátní křížovou cestu na vnější zdi kostela.

Organizátoři z farnosti Pecka pozvali na slavnost zástupce institucí a firem, které se na opravách podílely, a na závěr bohoslužby jim veřejně poděkoval a malý dárek předal peckovský farář P. Mariusz Robak. Přednostní dík za dlouhodobou spolupráci a podporu i za obětavou práci při získávání dotací byl směřován samosprávě městečka, zejména starostce Haně Štěrbové a místostarostovi Jaroslavu Mikulkovi. 

Náročné opravy kostela proběhly v několika fázích a celkově vyšly na víc než šestnáct milionů korun. „Prostředky se dařilo získávat zejména díky takzvanému Programu regenerace, kterým ministerstvo kultury podporuje obnovu památek v městských památkových zónách. Jsem ráda, že Pecka tento status má. Z ministerstva kultury jsme získali kolem dvanácti milionů korun, městys Pecka ze svého rozpočtu poskytl přes dva miliony miliony, zbývající podíl byl na farnosti, respektive na královéhradeckém biskupství,“ uvedla peckovská starostka.

Dvanáct let oprav ale nepřineslo jen starosti se sháněním peněz a náročnou práci desítek lidí, ale také několik nových objevů. Asi nejzajímavější bylo vyzvednutí starých dokumentů z makovice věže, které zde pro budoucí generace zanechali naši předci. Jednalo se o mince, bankovky, fotografie a drobnou publikaci z doby Rakousko-pruské války, tedy z doby kolem roku 1866. Na jaře roku 2007, po renovaci a pozlacení této duté ozdoby věže pod křížem, do ní byly na oplátku uloženy dokumenty nové – jednak zpráva o životě v Pecce k roku 2006 v psané podobě i na CD nosiči a dále ukázky dobového tisku a mincí.

V současné době ještě díky sponzorskému daru probíhá restaurování hlavního přístupového schodiště, dokončeno by mělo být letos. Součástí dalších plánů městečka a farnosti je oprava unikátních varhan z konce 19. století, které pro kostel sv. Bartoloměje postavil lomnický varhanář Josef Koberle,