Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Rodina je naším bohatstvím


Datum:

Ve dnech 25. a 26. dubna proběhlo 109. plenární zasedání České biskupské konference a zástupců řeholních společenství působících v ČR.

Rodina je naším bohatstvím

Mezi ústřední témata patřily otázky týkající se rodiny a evangelizace, biskupové se též modlili za zdraví litoměřického biskupa Jana Baxanta.

Biskupové při rekapitulaci aktuálního dění v církvi poděkovali organizátorům a účastníkům Národního pochodu pro život a rodinu, který proběhl 22. dubna 2017 v Praze. V souvislosti s touto akcí deklarovali stanovisko katolické církve k rodině v české společnosti; „rodina je naším bohatstvím,“ zdůrazňují. Podrobnosti naleznete v přiloženém prohlášení.

V rámci zasedání bylo podpořeno zřízení duchovní služby u Policie ČR; nyní bude následovat příprava konceptu služby těchto policejních kaplanů ve spolupráci s Ekumenickou radou církví. Účastníci se rovněž shodli na potřebě společné propagace v oblasti tzv. církevní a klášterní turistiky, kdy má být letos na podzim představen základní koncept tohoto projektu.

Plenární zasedání ČBK se v úterý 25. dubna věnovalo tématu kurzů Alfa, které v rámci několika setkání nabízí zamyšlení nad základními otázkami křesťanské víry pro širokou veřejnost. „Podporujeme činnost kanceláře kurzů Alfa a děkujeme všem, kteří se zapojují do organizace této velmi dobré iniciativy. Dáváte příležitost prozkoumat smysl života, podáváte ruku a svědčíte o živém Kristu mezi námi, což je pro nás velmi důležité,“ říká generální sekretář ČBK Stanislav Přibyl.

Byla schválena Koncepce vysokoškolské pastorace, která je zaměřena na působení katolické církve ve vysokoškolském prostředí u nás. Dokument může pomoci stabilizovat vysokoškolskou či akademickou pastoraci jako svébytnou kategorii v rámci působení církve v ČR a zakotvuje postavení národního koordinátora pro tuto činnost, kterým je nyní jezuita Petr Havlíček.

V průběhu dvou dní přítomní zástupci církve také získali informace o Celostátním setkání mládeže v Olomouci (15. – 20. srpna 2017) či Národní pouti do Fatimy (11. – 14. září. 2017) a podzimním putování fatimské sochy Panny Marie po diecézích ČR.

Biskupové byli informováni o vzniku komise k dějinám 17. století, která si klade za cíl důkladné ekumenické prozkoumání tohoto období u nás. Práce na této iniciativě probíhá ve spolupráci s Ekumenickou radou církví. Také podpořili účast české církve na Katholikentagu v roce 2018, který bude v květnu hostit německý Münster, a seznámili se s programem představení obrazu Lidické madony v Římě, které se uskuteční 31. května 2017 při audienci s papežem Františkem. Akce se má uskutečnit za účasti přeživších lidických žen.

Součástí programu byla i mše svatá v kostele sv. Petra ve Špindlerově Mlýně, kde účastníci jednání spolu se zdejšími farníky a mladými lidmi z různých diecézí ČR oslavili svátek sv. Marka a 210 let existence zdejšího chrámu sv. Petra. Též zde byly předány diplomy absolventům dvouletého Studijně-formačního kurzu pořádaného Sekcí pro mládež ČBK.

Příští plenární zasedání proběhne začátkem července 2017 na Velehradě.