Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Tříkrálovou sbírku zahájil živý Betlém


Datum:

Tři králové tradičně přicválali na koních k děkanství v Humpolci na Horním náměstí, aby obdarovali narozeného Ježíška vzácnými dary a aby se mu poklonili.

Tříkrálovou sbírku zahájil živý Betlém

Cestou minuli krále Heroda, který k nim opět promlouval z balkonu radnice.

Jistou novinku ale představení přineslo. Kvůli mrazivému počasí byla v jesličkách místo živého miminka uložena panenka. „Dosud jsme panenku využili jen jednou, nyní podruhé,“ prozradila organizátorka Tříkrálové sbírky v Humpolci Dagmar Arnotová. I když teploměry ukazovaly teploty hluboko pod bodem mrazu, oblíbený živý betlém si opět nenechaly ujít desítky diváků, kteří se mohli zahřát horkým čajem či punčem. Na zub se podávaly vynikající sladké dobroty a jako čtivo byl k dispozici zpravodaj Oblastní charity Havlíčkův Brod s názvem Králíček věnovaný tradici Tříkrálové sbírky. Velmi příjemný okamžik nastal, když tři králové zanotovali první slova písně Narodil se Kristus Pán a celé náměstí se k nim přidalo.  

Po jejich odchodu od Ježíška se i celkem třiadvacet skupinek malých koledníků rozprchlo do ulic, aby domácnostem přinesly přání zdraví a štěstí a aby je poprosily o dar na pomoc potřebným.  Aneta Slavíková, foto i text.