Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Biskup Jan rozeslal Tři krále


Datum:

Do ulic, uliček i zákoutí se vydali Kašpar, Melichar a Baltazar, aby za zpěvu koled prosili lidi dobré vůle o dar na pomoc nemocným a potřebným.

Biskup Jan rozeslal Tři krále

Po deváté hodině vyrazili do ulic města s mapou své trasy, se zapečetěnou kasičkou, posvěcenou křídou, dary pro dárce a veselou slavnostní náladou 90 skupinek dětí. 

V krajském městě a okolí budou letos navíc Tři králové soutěžit o nejkrásnější kostým. V sousedních Pardubicích započali s Tříkrálovou sbírkou už ve čtvrtek 5. ledna, kdy na Pernštýnském náměstí skupinkám koledníků požehnal biskup Josef Kajnek. Tradiční průvod Tří králů na koních doprovodil zpěvem chlapecký sbor Bonifantes.

Ostatně, koně či velbloudi se v posledních letech Tříkrálové sbírky účastní často. Třeba v Přelouči Tři krále přivezl kočár, tažený koňmi kladrubského Národního hřebčína.

Výtěžek letošní sbírky v královéhradecké diecézi bude směřován na podporu domácí hospicové péče o nevyléčitelné nemocné. Například na Trutnovsku půjde na podporu osobní asistence pro děti s hendikepem, na Jičínsku na podporu dobrovolnických aktivit pro znevýhodněné děti, rodiny a seniory, na Královédvorsku nízkoprahové zařízení Střelka pro děti a mládež.

Miloš Kolovratník, farář v České Třebové apeluje na lidi: "Využijte této příležitosti při koledování a popřejte sousedům z okolí vašeho bydliště a zároveň podpořte dobré dílo Charity. Jedno odpoledne na projití ulice nebo části sídliště stačí. A pokud se nás najde třeba čtyřicet, nezůstane nikdo z těch, kdo na nás doma bude čekat, opomenutý." On sám chodí koledovat také a stejně jako každý rok se na to moc těší.

Fotogalerie

Doprovodné akce:

ČERVENÝ KOSTELEC: 

6. 1. (18:00) - TŘÍKRÁLOVÝ KONCERT (kostel sv. Jakuba Většího, Červený Kostelec) - J. J. Ryba: Česká mše vánoční a další skladby. Účinkují Komorní orchestr Slávy Vorlové Náchod a spojené pěvecké sbory Hron Náchod, Dalibor Hronov a Sta Allegro Kudowa Zdroj. Více na www.ochck.cz.

DOBRUŠKA:

8. 1. (17:00) ZPÍVÁNÍ KOLEDNÍKŮ (nám. F. L. Věka, Dobruška) - doprovod žesťový kvartet Valanky, zhasnutí vánočního stromu a vyhlášení výsledků sbírky. Více na www.dobruska.charita.cz.

HRADEC KRÁLOVÉ:

15. 1. - 31. 1. - SOUTĚŽ O NEJKRÁSNĚJŠÍ TŘÍKRÁLOVÝ KOSTÝM. Více na www.charitahk.cz.

DVŮR KRÁLOVÉ NAD LABEM a HOŘICE:

14. 1. (15:00) - FILMOVÉ PŘEDSTAVENÍ PRO KOLEDNÍKY (Kino Svět, Dvůr Králové n/L) - filmová pohádka za odměnu a poděkování koledníkům. Více na www.dk.charita.cz.

JIČÍNSKO:

8. 1. (16:00) – BETLÉMSKÁ HVĚZDA (Zámek Jičín, porotní sál) - tradiční setkání hudebníků a příznivců Tříkrálové sbírky. Více na www.jicin.charita.cz.

NÁCHOD:

7. 1. (9:00) – ŽEHNÁNÍ KOLEDNÍKŮM (Farní charita Náchod, Mlýnská 189). Více na www.nachod.charita.cz.

RYCHNOVSKO:

7. 1. (14:00) - TŘÍKRÁLOVÝ KONCERT (kostel Nanebevzetí Panny Marie, Neratov u Bartošovic v Orlických horách) - Česká mše vánoční (J. J. Ryba) a barokní koledy s varhanním doprovodem. Účinkují: spojené litomyšlské pěvecké sbory Vlastimil, Mužský pěvecký sbor a Sbor paní a dívek, Litomyšlský symfonický orchestr. Pořádá farnost Neratov a Sdružení Neratov. Více na www.neratov.cz.

TRUTNOV:

8. 1. - TŘÍKRÁLOVÝ KONCERT (kostel Narození Panny Marie, Trutnov) - účinkuje pěvecký sbor Chorea Corcontika. Více na www.trutnov.charita.cz.

TŘEBECHOVICE POD OREBEM:

7. 1. (10:45) - ZPÍVÁNÍ KOLED (Domov důchodců Zdislava a Dům s pečovatelskou službou, Třebechovice). Více na www.trebechovice.charita.cz.

LITOMYŠL:

07. 1. (9:00) - ŽEHNÁNÍ KOLEDNÍKŮM (před kostelem Povýšení sv. Kříže, Litomyšl)

21. 1. (13:00) - FESTIVAL DESKOVÝCH HER (Lidový dům, Bělidla 392, Litomyšl) - poděkování koledníkům za účast na Tříkrálové sbírce. Více na www.litomysl.charita.cz.

PARDUBICE:

8. 1. (16:30) - TŘÍKRÁLOVÝ KONCERT (kostel sv. Bartoloměje, Pardubice) - účinkuje chrámový sbor pod vedením prof. J. Kuchválka. Více na www.pardubice.charita.cz.

POLIČKA:

7. 1. (9:00) - TŘÍKRÁLOVÝ PRŮVOD S KOŇMI za zvuku královských fanfár z Charity (Vrchlického ul. 22) na nám. Palackého, kde pan farář požehná koledníkům na cestu a Small Band zahraje koledy. Více na www.policka.charita.cz.

PŘELOUČ:

11. 1. (15:00) - TŘÍKRÁLOVÝ KONCERT žáků ZUŠ Přelouč (kostel sv. Jakuba, Masarykovo nám.). Více na www.prelouc.charita.cz.

ÚSTÍ NAD ORLICÍ:

7. 1. (17:00) – TŘÍKRÁLOVÝ KONCERT (kostel Nanebevzetí Panny Marie, Ústí nad Orlicí) - J. J. Ryba: Česká mše vánoční.

14. 1. (17:00) – TŘÍKRÁLOVÝ KONCERT (kostel sv. Jakuba, Česká Třebová). Více na www.uo.charita.cz.