Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Oslava Karla IV. s vynikající Scholou Gregorianou Pragensis


Datum:

Schola Gregoriana Pragensis s Davidem Ebenem v programu "Carolus IV. – Rex et Imperator" na Hudebním létě v kostele sv. Bartoloměje v Heřmanově Městci.

Oslava Karla IV. s vynikající Scholou Gregorianou Pragensis

Prostředí, doslova genius loci, kostela sv. Bartoloměje vytváří svoji neopakovatelnou atmosféru a snoubí krásy a hloubku umění s duchovním rozměrem tohoto místa. Právě tuto skutečnost mohli naplno prožít účastníci koncertu k oslavám 700. výročí narození císaře a krále Karla IV., které rezonují českou kulturou po celý rok. Vokální soubor Schola Gregoriana Pragensis s Davidem Ebenem v programu „Carolus IV. – Rex et Imperator“ vytvořil barevnou hudební mozaiku z repertoáru, který je úzce spjatý s osobou či působením Karla IV.. Krásu hudby samotné podpořil také vynikající výkon všech osmi sólistů vokálního ansámblu, který dovedl do posledního místa zaplněný kostel sv. Bartoloměje k naprostému ponoření do krásy středověké hudby i její interpretace. V ojedinělé atmosféře tak přítomní stanuli u samých kořenů evropské hudební kultury i duchovního odkazu doby Karla IV.

A nyní nás již čeká festivalové finále. Letošní ročník poprvé neskončil týden před heřmanoměsteckou poutí, ale své finále si mimořádně nechal na výroční den posvěcení kostela sv. Bartoloměje, na pondělí po bartolomějské pouti 29. srpna. Letos je to přesně 260 let od zahájení jeho stavby (1756). I toto výročí tímto koncertem připomeneme. Tečku za festivalem učiní špičkový japonský orchestr Shinagawa junior string orchestra Tokyo pod taktovkou Reiji Inda. V podaní japonských hostů zazní skladby Petra Iljiče Čajkovského, Antonia Vivaldiho nebo Wolfganga Amadea Mozarta. A tento závěrečný koncert bude také beneficí, kdy veškeré dobrovolné vstupné bude věnováno na projekt "Krůčky pro Eričku". Věříme, že i s Vaší pomocí přispějeme malé Erice Malátové z Konopáče, která statečně bojuje s postvakcinační encefalopatií. Koncert začíná v pondělí 29. 8. v 17 hodin. Nenechte si ujít tuto nevšední příležitost setkání s bezmála 50 japonskými hudebníky, kteří kromě našeho města vystoupí již pouze v Litomyšli a pražském Rudolfinu. Věříme, že koncert bude nevšedním vyvrcholením XII. ročníku Hudebního léta v kostele sv. Bartoloměje.

Marek Výborný, foto Lada Kolesarová

https://www.facebook.com/hudebni.leto/

http://farnost-hm.cz/hudebni-leto-aktualne-o-festivalu/