Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Papež vytvořil komisi zkoumající jáhenství žen


Datum:

Papež František ustavil komisi zkoumající jáhenství žen, především pokud jde o období rané církve.

Papež vytvořil komisi zkoumající jáhenství žen

O návrhu vytvořit komisi hovořil již 12. května 2016 s představenými řeholnic. Při té příležitosti uvedl, že církvi prospěje vyjasnění role jáhenek v prvních staletích; není například zřejmé, zda přijímaly svěcení a jakou službu vykonávaly. V červnu zdůraznil, že se nejedná o "otevírání brány jáhenkám" v církvi.

Komisi povede arcibiskup Luis Ladaria Ferrer, sekretář Kongregace pro nauku víry. Členy bude šest mužů a šest žen, kteří jsou odborníky na biblická studia, teologii a období církevních otců (kompletní seznam jmen zde).

Při setkání s devíti sty řeholnicemi v květnu letošního roku papež uvedl, že role jáhenek v prvotní církvi není zřejmá a církvi prospěje, pokud se tento bod vyjasní. František tehdy připomněl své setkání s „dobrým a zkušeným profesorem“, který překládal spisy sv. Efréma Syrského. Ten vysvětlil, že v prvotní církvi existovaly jáhenky, avšak jejich úloha není jasná. „Měly svěcení, nebo ne? Hovoří o nich Chalcedonský koncil (451), avšak je to trochu nejasné,“ řekl František. Podle zmíněného profesora například jáhenky pomáhaly ženám při křtu.

"Chtěl bych ustavit oficiální komisi, která by mohla tuto otázku zkoumat. Myslím, že církvi prospěje vyjasnění tohoto bodu," uvedl také papež. "Zdá se mi užitečné ustavit komisi, která to dobře vyjasní, především ve vztahu k období rané církve."

Při tiskové konferenci během návratu z Arménie František zdůraznil, že se nejedná o"otevírání brány jáhenkám" v církvi, nýbrž pouze o zkoumání jejich úlohy v prvních staletích. (zdroj: cirkev.cz)