Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Výstava Tempus fugit v USA


Datum:

Fotografická výstava, která už kromě dalších evropských měst navštívila i Brusel, Paříž, Stockholm a Prahu je od července 2016 i v USA.

Výstava Tempus fugit v USA

Během druhého prázdninového týdne ji mohli shlédnout čeští a slovenští krajané v centru České katolické misie v Chicagu. Díky patří Mons. Dušanu Hladíkovi, knězi, který vede danou misii už téměř dvě desítky let a který se postaral o veškeré potřebné zázemí. Děkujem rovněž i štědrým dárcům z misie. Suma na podporu snach o záchranu broumovské skupiny kostelů se zastavila lehce pod 1.800 &. Rovněž je potřebné poděkovat městu Broumov a obci Otovice za dar, kterým přispěli na náklady spojené s cestou do USA.

Důležitým momentem byla návštěva kláštera v Lisle, v jedné z velkých městských částí Chicaga. V letech 1946 – 1948 totiž v broumovském klášteře sloužili právě bratři benediktýni z této (v té době ještě česko-americké) komunity. Během padesáti minutové audience u současného opata Austina  Murphyho, O.S.B. došlo k laskavému svolení pro delší ponechání výstavy v areálu velkého klášterního komplexu a pozvání současného broumovského děkana P. Martina Lanžiho k prezentaci broumovské skupiny kostelů a  současného života na Broumovsku studentům benediktýnské university v Lisle během nastávajícího akademického roku.

Další zastávky Tour for Church(ill) – Pouti pro zraněné kostely – jsou v jednání. Zájem projevili český konzulát v Chicagu, Ave Maria University na Floridě, český konzulát v New Yorku i kanadská Ottawa a Montreal. Putovní fotografická výstava bratislavského fotografa Dana Veselského TEMPUS FUGIT vznikla za finanční podpory Královéhradeckého kraje, má záštitu Ministerstva kultury České republiky a podporu jí rovněž vyjádřil i pražský arcibiskup kardinál Mons. Dominik Duka, OP a královéhradecký sídelní biskup Mons. Jan Vokál.

Místa putování výstavy Tempus fugit

2013:

Trenčín (Slovensko)

2014:

Nitra (Slovensko), Hlinsko, Hradec Králové, Chomutov, Augsburg a Mnichov (Německo), Serrazzano (Itálie), Nové Město nad Metují, Rottenburg am Neckar (Německo), Banská Bystrica (Slovensko), Praha

2015:

Brusel (Belgie), Paříž (Francie), Teplice nad Metují, Krzeszów (červenec), Stockholm (srpen)

2016:

Chicago (USA)

           

P. Martin Lanži