Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Papež František poprvé v Polsku


Datum:

Do Krakova přijel oslavit Světový den mládeže a setkat se tak především s mladými poutníky z celého světa. Zdrží se zde 5 dní. Jak vypadal ten první?

Papež František poprvé v Polsku

Hned po příjezdu se papež setkal na královském hradu Wawel s nejvyššími polskými představiteli v čele s prezidentem Andrzejem Dudou a premiérkou Beatou Szydlovou. „Navštěvuji vůbec poprvé středovýchodní Evropu a jsem rád, že mohu začít od Polska, které počítá mezi své syny nezapomenutelného sv. Jana Pavla II., jemuž vděčíme za ideu a podporu Světových dní mládeže,“ řekl František v úvodu.

Řeč pak zavedl na uprchlické téma, možná právě proto, že Polsko patří k těm státům Evropské unie, které zaujímají v přijímání migrantů zdrženlivější postoj. Vyzval státníky, aby překonali obavy a projevili soucit s migranty, a připomněl, že i mnoho Poláků emigrovalo z vlasti:

"Je nezbytná ochota k přijetí těch, kteří prchají před válkami a hladem, solidarita s těmi, kterým jsou upírána základní práva, včetně práva na svobodné a bezpečné vyznávání víry. Na mezinárodní rovině je zároveň nutné naléhat na spolupráci a součinnost s cílem nalézt řešení konfliktů a válek, které mnoho lidí donutily k odchodu z domovů a vlasti. Jde o to, učinit co možná nejvíce, aby se zmírnilo utrpení těchto lidí, aniž bychom polevili v práci, která se rozumně a trvale zasazuje o spravedlnost a mír a ve skutcích dosvědčuje lidské i křesťanské hodnoty."

Celé znění promluvy ZDE

Večer se František ve wawelské katedrále setkal soukromě i s polskými biskupy. Podle předsedy polské biskupské konference Stanislawa Gadeckého proběhlo v srdečné atmosféře. Po přibližně hodinové konverzaci se pak papež vydal do arcibiskupského paláce, kde má do neděle zajištěn nocleh. Mnozí z mládežníků už zde čekali na to, až je podle zvyku Jana Pavla II. také pozdraví z okna svého pokoje. Dočkali se. František přítomnému davu požehnal a pro tento den se rozloučil.

Dnes byl papež František na návštěvě mariánské svatyně na Jasné Hoře v Čenstochové, kde Poláky ocenil za "nakažlivou sílu opravdové víry, která se předává z generace na generaci", a odpoledne přivítá již nedočkavé účastníky Světového dne mládeže. Na tomto slavnostním ceremoniálu v parku Blonia v blízkosti krakovského Starého města se očekávají statisíce lidí. Program vyvrcholí nedělní mší svatou, které by se mohly účastnit až 2 miliony lidí.

Ještě na palubě letadla mířícího do Krakova se Svatý otec opět věnoval tématu nedávných teroristických útoků. "Neměli bychom se bát říct pravdu: Svět je ve válce, protože ztratil mír. Je to válka o zájmy, válka o peníze, válka o přírodní zdroje... Nemluvím o válce náboženství," řekl zde novinářům. (zdroj: cirkev.cz)