Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Pouť rodin a nemocných ke svaté Zdislavě


Datum:

Letos již čtrnáctá pouť rodin a nemocných královéhradecké diecéze ke svaté Zdislavě do Jablonného v Podještědí proběhla 23.7.

Pouť rodin a nemocných ke svaté Zdislavě

Prázdninová sobota, 23. července, byla tradiční, letos již 14. cestou rodin a nemocných královéhradecké diecéze ke svaté Zdislavě do Jablonného v Podještědí.

Biskup Jan Vokál uvítal nejen poutníky z Hradce Králové a okolních farností, z Koclířova Moravské Třebové, ale letos také poutníky z Tišnovska a okolí Křižanova, kde se svatá Zdislava narodila. Organizátoři z poutního centra našeho biskupství nejprve moderovali přípravu nemocných k přijetí svatých svátostí a otec biskup Jan ve mši svaté udělil svátost nemocných 102 poutníkům.

Při odpolední pobožnosti u hrobu svaté Zdislavy poutníci odevzdali své prosby. Program v bazilice zakončilo slavnostní Te Deum, po němž následovala poutní cesta s modlitbou ke Zdislavině studánce pod hradem Lemberk, který ještě mnozí poutníci také navštívili.

Své dojmy z letošní pouti vyjádřili někteří z účastníků:

Anna Kapounová – Lomnice u Tišnova: Krásný zážitek…

Helena Lundová – Deblín: Svatou Zdislavu po dnešku znám mnohem lépe. Společenství z Deblína jezdívá do Osové Bitýšky na faru a tábor sv. Zdislavy. Je to blízko Křižanova. Dnes jsme mohli poznat místo působení svaté Zdislavy.

Petra Mádlová – Lázně Bělohrad: Jezdívám na tuto pouť pravidelně a dnes jsem zakusila hluboký Boží dotek při mši svaté…

Marie Ovčačíková – Ostřetín: Na pouti jsem  s dcerou Maruškou. Je to takové pohlazení na duši, jezdíváme na tuto pouť už léta. Moje maminka sem putovala s dcerou, když byla ještě malá. Svaté Zdislavě vezeme kytičku a také poděkování za život maminky, kterou Pán letos povolal na věčnost. Byla velkou ctitelkou svaté Zdislavy a když mohla, vždycky na tuto pouť jezdívala.

Marie Šrajerová – Opava:  Jela jsem hlavně prosit za svou rodinu, ale také i za další, za obrácení, za dar víry pro mnohé a také děkovat za všechny dary a milosti.

Manželé Maléřovi – Mor. Třebová: Každý rok nás to velmi posiluje, že víme, že nejsme sami a máme mocnou přímluvkyni sv. Zdislavu. Přítomnost otce biskupa nás vždy velmi povzbudí a je nám s ním dobře a je to velký zážitek, že můžeme přijmout svátost nemocných od něj. Dnes nás bylo hodně a přesto panovala v bazilice krásná duchovní atmosféra a takové zvláštní ticho. Rádi vždy na tuto cestu jezdíme, protože zažíváme přátelské společenství v autobuse i krásnou duchovní přípravu a líbí se nám humor otce Pavla Dokládala.

Hana Slabá – Holice: Dnešní pouť byl pro mě balzámem na duši

Manželé Horčíkovi Mor. Třebová – účastníme se pravidelně i proto, že máme po mši svaté se setkat s rodinou. Jsme vždy nadšení přírodou a také i atmosférou, která je vždy nádherná při mši svaté. Manžel prožil své mládí v Jablonném a často provází naši poutní cestu vzpomínkami a šíří úctu ke svaté Paní Zdislavě.

Marie Šerá – Boršov: Před mnoha lety při mé první návštěvě jsem věděla, že tady nejsem naposledy a že se budu vracet.  Když mohu, na tuto pouť nemocných a rodiny vždy jedu. Sv.Zdislava je mou velkou pomocnicí. Svěřuji jí vždy problémy v rodině a v manželství. Vždycky tam prožívám její velkou blízkost a přítomnost.

Marie Holková – Boršov: Moc se mi líbilo kázání otce biskupa a také pobožnost v kryptě. Upevnilo a posílilo mě to dnes ve víře.

Danielka Matoušková – 4 roky – Lhota Rapotina: Jsem z babičkou na prázdninách v Koclířově, tak jedeme spolu. U sv.Zdislavy se mi moc líbilo. Nejvíce u studánky a pak dětský program, že jsem mohla namalovat obrázek a dát ho otci biskupovi.

Josefka Benešová (83 let) – Boršov:  Jsem vděčná za tuto pouť. Byla jsem u zpovědi a svátosti smíření a jsem moc ráda, že mě dnes nic nebolí a pokud to bude možné, příští rok pojedu zase

Marián Myslíkovjan z Moravské Třebové jel s maminkou a nejvíce se mu líbilo, že mohl poprvé ministrovat na mši svaté s otcem biskupem. Společně prosili za jejich rodinu, uzdravení tatínka a za staršího bratra.

Manželé Jelínkovi – Holice: Rozhodli jsme se jet na tuto pouť na poslední chvíli. Ke svaté Paní Zdislavě se modlíme každý den. Je to náš rodinný patron. Svěřujeme jí děti a všechny potřeby. V Jablonném jsme byli už za hluboké totality. Zážitků si dnes odvážíme mnoho a budou posilou pro nás a budeme z nich žit hodně dlouho.

Marie Vrzáková Humpolec – v Jablonném jsem byla před 25lety. Tentokrát jsem velmi silně vnímala právě to, že to byla pouť nemocných. Prosila jsem za uzdravení při svátosti nemocných. Ale svou nemoc beru tak, že ji musím přijmout jakou součást stáří. Ale dnešní pouť byla pro mě velkou posilou a ujištěním, že i v omezení mohu být ještě užitečná a pomoci druhým.

Marie Šterclová - Božejov v Jižních Čechách. I když jsem dnes nepřijala svátost nemocných, vnímala jsem nádherný interiér baziliky a překrásnou mši svatou. Bylo to pro mě velké povzbuzení ve víře. (zdroj: ČM Fatima)