Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Papež František zahájí svou první návštěvu Polska


Datum:

Papež František zahájí dnes odpoledne svou první návštěvu Polska od nástupu do čela katolické církve před třemi roky.

Papež František zahájí svou první návštěvu Polska

Připravený program je bohatý, ale hlavním bodem cesty jsou Světové dny mládeže v Krakově. Jejich vrcholem bude nedělní mše, na které pořadatelé očekávají až 1,5 milionu lidí. František má hned dnes naplánován svůj první proslov a mimo jiné také setkání s prezidentem Andrzejem Dudou. V dalších dnech papež zavítá do bývalého německého nacistického vyhlazovacího tábora Osvětim-Březinka. Navštíví rovněž nejvýznamnější polské mariánské poutní místo na Jasné Hoře v Čenstochové.

Média s napětím očekávají, zda se František vyjádří k ožehavé politické situaci v hostitelské zemi. Vláda totiž čelí doma i v zahraničí kritickému hodnocení stavu právního státu v Polsku. Papež také nabádá k pomoci uprchlíkům, zatímco kabinet premiérky Beaty Szydlové kvůli obavám z terorismu odmítá přijímat migranty z krizových oblastí.

Vzhledem k řadě krvavých útoků spáchaných v poslední době ve Francii a v Německu jsou v Polsku připravena důkladná bezpečnostní opatření provázející papežovu cestu i krakovské setkání. Podílí se na nich více než 20.000 policistů a vojáků a kolem Krakova je několikakilometrová přísně střežená zóna. Kontroly, i když namátkové, jsou zavedeny na polských hranicích včetně letišť a přístavů.