Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Svátek svatého Jakuba v Kutné Hoře


Datum:

Letošní slavnost byla spojena s poděkováním za dokončení obnovy věží a západního průčelí kostela sv. Jakuba v Kutné Hoře.

Svátek svatého Jakuba v Kutné Hoře

V neděli 24. července oslavili Kutnohořané svátek sv. Jakuba - patrona farnosti. Oslavy byly uvedeny sobotním představením Modlitby a meditace o lásce a naději v podání paní Jitky Molavcové a pana Alfréda Strejčka. Nedělní slavnostní bohoslužba, kterou celebroval královéhradecký biskup Mons. Jan Vokál, se nesla v duchu vděčnosti. Na začátku mše svaté poděkoval arciděkan P. Jan Uhlíř všem, kteří se podíleli na obnově věží a západního průčelí kostela sv. Jakuba v Kutné Hoře jak finančně, tak vlastní zručností při realizaci oprav. 

Mezi vzácnými hosty, kteří finančně přispěli na podporu projektu, byli zástupci Velvyslanectví Norského království – Frank Arne Johansen, zástupce Ministerstva kultury - náměstek ministra kultury Vlastislav Ouroda a zástupkyně ministerstva financí ČR paní Martina Bečvářová. Slavnostní bohoslužby se zúčastnili také zástupci firem, které opravy prováděly a partneři projektu, mezi nimiž bylo i Město Kutná Hora v čele se starostou Martinem Starým, Biskupství královéhradecké a další. Pan farář děkoval za poctivou práci stavbyvedoucím, tesařům, klempířům, kameníkům a truhlářům, ale také těm, kteří stavěli lešení, opravili vitráže a hodiny s hodinovým strojem nebo tvůrci nového kříže, jenž zdobí nejvyšší věž v Kutné Hoře. Během bohoslužby pan biskup požehnal nově opravenou část kostela.

Po mši svaté bylo pro účastníky oslav připraveno v přízemí arciděkanství malé občerstvení a posezení na plácku pod lípou. Sváteční pohodu před arciděkanstvím doprovázelo jazzové trio Bohumila Dvořáka. Poledním přípitkem se oslavilo první odbíjení věžních hodin po opravě. Po obědě si děti vyrobily vlastní loutku a potom s velkým nadšením sledovaly představení loutkového Divadla STUDNA. V kostele mezitím proběhla prezentace filmového dokumentu o opravách kostela a také zde byla k vidění výstava fotografií na stejné téma.

Velký zájem posluchačů zaznamenala  odpolední přednáška Karel IV. a jeho duchovní tvář, kterou v sále arciděkanství přednesl prorektor UK Praha prof. Jan Royt. Oslavy svátku svatého Jakuba velmi důstojně uzavřely slavnostní nešpory zpívané mužským sborem z Čáslavi za varhanního doprovodu Michala Hanuše.

Během dne se návštěvníci chrámu mohli seznámit s projektem „Zvon pro Jakuba“, jehož cílem je pořídit do opravené věže kostela nový zvon. Na nový zvon mohli zájemci přispět do kasičky ve tvaru zvonu, zakoupit si tričko či keramický zvonek. Poslední zvon byl z věže kostela sv. Jakuba zrekvírován v roce 1942. Na podporu projektu spustila Římskokatolická farnost – arciděkanství Kutná Hora veřejnou sbírku, která potrvá až do podzimu  roku 2017.

Prostředky na opravu kostela byly čerpány z Finančního mechanismu  grantu Evropského hospodářského prostoru 2009 – 2014, programu CZ06 – Kulturní dědictví a současné umění /Cultural Heritage and Contemporary Arts, prioritní oblast 16 Kulturní dědictví. Celkové předpokládané výdaje na realizaci projektu s názvem Obnova a rehabilitace kostela sv. Jakuba v Kutné Hoře – památce UNESCO/Renovation and Rehabilitation of St James' Church in UNESCO World Heritage Site Kutná Hora činí 36 496 106 Kč, dotace je poskytnuta v hodnotě 29 196 000 Kč, což je 80 procent celkových předpokládaných výdajů. Ostatní náklady jsou hrazeny římskokatolickou farností. (zdroj: farnost Kutná Hora)