Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Do Krakova se začínají sjíždět mladí katolíci na Světové dny


Datum:

Akce potrvá do konce měsíce a vedle statisíců mladých lidí z celého světa se jí zúčastní také papež František.

Do Krakova se začínají sjíždět mladí katolíci na Světové dny

Pro poutníky jsou z jiných polských měst vypravovány zvláštní vlaky a autobusy. Pro případ, že by placenou dálnici do Krakova ohrozily zácpy, se úřady dohodly s provozovatelem, že načas přestane vybírat mýto a otevře mýtnice. Na hranicích i v Polsku platí mimořádná bezpečnostní opatření. Vláda ujišťuje, že Polsko je bezpečné, v médiích se ale objevily informace o dopadení podezřelého cizince s výbušninami.

"Ačkoliv Světové dny mládeže oficiálně začnou v úterý, v Krakově jsou už vidět skupiny poutníků z celého světa," napsal zpravodajský portál Onet.

V samém Krakově pro účastníky od dnešního dne platí zvláštní jízdenky na městskou dopravu. Od úterý mají v Krakově platit citelná dopravní omezení, která se ještě zpřísní následující den, kdy přiletí papež. Ten se má ve čtvrtek projet krakovskou tramvají. "Po celém Krakově proudí skupiny s typickými modrými batůžky poutníků. Je to tady hodně multikulturní," vylíčila situaci zpravodajská televize TNV 24. Mladí katolíci z blízké i exotické ciziny již strávili několik dnů u polských rodin v různých diecézích, než vyrazili do Krakova. Jsou nadšeni polskou pohostinností, krajinou, kuchyní i zbožností, poznamenala televize.

Na setkání se dosud zaregistrovalo 356.294 poutníků ze 187 zemí, ale organizátoři předpokládají, že mnozí další se mohou rozhodnout spontánně a až na poslední chvíli. Až 1,5 milionu věřících by se tak mohlo zúčastnit nedělní mše, jíž vyvrcholí dny mládeže i papežova návštěva. K ochraně akce zmobilizovaly úřady na 40.000 strážců zákona. V zemi platí mimořádná bezpečnostní opatření. Protiteroristická jednotka před pár dny zadržela v Lodži Iráčana s výbušninami a policie nyní prověřuje, zda připravoval teroristické útoky. Podle televize Polsat podezřelý chystal útoky na francouzská komerční zařízení v Polsku, po jeho případných komplicích se pátrá.

Iráčan byl zadržen už ve čtvrtek a v neděli na něj byla uvalena dvouměsíční vazba, upřesnila dnes TVN 24 s odvoláním na mluvčího soudu. "Je obviněn z držení výbušnin, což je považováno za trestný čin obecného ohrožení," řekl mluvčí Pawel Urbaniak s tím, že záměry podezřelého vyšetřuje prokuratura.

"Polsko je bezpečnou zemí," zdůraznil v této souvislosti ministr vnitra Mariusz Blaszczak a dodal, že pohraniční policie od 4. července zkontrolovala statisíce lidí a zakázala vstup do země dvěma stovkám osob. (zdroj: cirkev.cz)