Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Pouť na Majdalence je svátkem celého okolí


Datum:

Nalézá na hranici královéhradecké a brněnské diecéze.

Pouť na Majdalence je svátkem celého okolí

Každoročně se na tomto poutním místě, kterému se zde lidově říká Majdalenka, slaví pouť, na kterou se sjíždějí lidé z širokého okolí. Místo se nalézá na hranici královéhradecké a brněnské diecéze. Při mši svaté se zde tedy pravidelně setkávají věřící například z Letovic nebo Olešnice na Moravě (diecéze brněnská) s věřícími ze Svojanova a přifařených obcí, ale i Bystrého, Trpína či Jedlové (diecéze královéhradecká). Spolu s vikářem litomyšlského vikariátu P. Josefem Matrasem koncelebrovali P. Pavel Lazárek z Olešnice a P. Zdeněk Šilhánek ze Svojanova.

Několik informací o tomto poutním místě
Kaple zasvěcená sv. Maří Magdaléně ležící na vrchu zhruba 1 km východně od obce Hlásnice. Jedná se o kněžiště zříceného kostela. Podle všeobecně rozšířeného lidového podání jde o zbytek kláštera kajících sester Magdalenitek vypáleného v husitských válkách. Roku 1278 padl Přemysl Otakar II. v bitvě na Moravském poli zradou českých pánů. Královna Kunhuta prý však nesla též vinu na smrti svého manžela Přemysla. Litovala svého činu, a když se svým druhým chotěm Závišem z Falkenštejna pobývala na hradě Svojanově, aby opět získala ztracený duševní klid,
dala prý postaviti nedaleko hradu kláštera kajících sester "Magdalenitek" a obdařila jej rozsáhlými polnostmi a dvorem. Zaručené zprávy o počátku kláštera však chybějí.
Po bouřlivých dobách husitských, jimiž je přičítáno současné rozboření kláštera s klášterem tišnovským r. 1421, byly obývány jeho zříceniny některými poustevníky. Kolem roku 1653 zde žil poustevník Jiří Horský, vyučený kovářem, který s povolením vrchnosti hradu Svojanova sbíral peněžité dary na opravu kostela. Z těchto milodarů byl roku 1653 vskutku kostelík opraven, avšak po smrti Horského pustl a za panování císaře Josefa II. byl zrušen. Roku 1770 byla zde sloužena mše naposledy. Tehdy zanikla poustevna i lázně zřízené v 17. století u pramenů, které vytékají ze země
nedaleko kapličky. Po roce 1989 místo znovu pomalu ožívá. Pozvolna se začíná i s opravami. Při odškrabávání omítky byly odhaleny za oltářem nápisy psané kreolínem. Čitelné jsou dva nápisy: "R. 1591-Nic jistějšího nemá člověk před očima, nežli smrt" a "A.D. 1583 extruxit Mariam Magdalena Georgius Paulus". (P. Zdeněk Šilhánek)