Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Litomyšlské dny barokní tradice – festival s přesahem


Datum:

Propojí kulturu s duchovním životem, vše zarámuje barokem.

Litomyšlské dny barokní tradice – festival s přesahem

"Koncentrovaná barokní hudba, barokní umění a navíc dědictví baroka na poli duchovním ve smyslu barokní zbožnosti – to, spojeno dohromady, by měl být základ úspěchu festivalu. I proto, že náš koncept festivalu je naprosto unikátní." Takto nadšeně hovoří o novém litomyšlském projektu jeho koordinátor Vít Večeře.

V žádném případě prý neplánují dělat druhou Smetanovu Litomyšl. Nakonec, bylo by to naivní, hloupé a nekoncepční. Oba festivaly se liší v několika zásadních momentech a jejich srovnávání není na místě. LDBT stojí na dvou pilířích – na kultuře a na duchovním rozměru. Ten bude ve festivalovém oktávu zastoupen pobožnostmi, procesím, výstavou a bohoslužbou. S tím souvisí i skutečnost, že festival je plánován jako nevýdělečný projekt, žádná z akcí není zpoplatněna.

První ročník festivalu uvede výstavu liturgických knih - barokní misály, pontifikály nebo rituály, tištěné do r. 1750. Pozornost jistě přitáhne i ze čtvrtiny ohořelá Bible, zasažená jedním z požárů města v 19. století. Liturgická roucha pocházející z období od konce 17. do pol. 18. století, stejně tak liturgické nádobí dodají výstavě patřičný punc.

Projekt získal záštitu a pastýřské požehnání královéhradeckého biskupa Jana Vokála. Otázkou ale je, jestli bude moci festival žít bez příjmů ze vstupného. "Díky sponzorským darům to utopie není. Z organizátorů festivalu není nikdo placen, účinkující se velkoryse spokojili s minimálním honorářem. Finanční podpory se nám dostalo od města Litomyšl v rámci dotačního programu na podporu kulturní činnosti a také od dalších sponzorů. I to je jeden z důvodů, že je akce pro farnost ufinancovatelná."

Kdo tedy zavítá do východočeské Litomyšle mezi 14. až 21. 8., objeví nový kamínek v bohaté kulturní mozaice života rodného města Bedřicha Smetany. Více zde. (SrP)