Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Vítěz Ceny ekumenické poroty na 51. MFF KV: italský film Zpovědi


Datum:

Ekumenická porota na 51. Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary udělila svoji cenu italskému filmu Zpovědi.

Vítěz Ceny ekumenické poroty na 51. MFF KV: italský film Zpovědi

Z dvanácti snímků, které byly na karlovarském filmovém festivalu zařazeny do hlavní soutěže, ekumenická porota udělila svoji cenu italské "filozofické detektivce" Zpovědi zkušeného režiséra Roberta Andò. Ten diváky zavádí na setkání ministrů financí skupiny G8, na které je jako host pozván také tajemný kartuziánský mnich. Jaké jsou důvody jeho pozvání na přísně střežený summit? A kdo z mocných potřebuje jeho radikálně odlišný pohled na skutečnost? Právě o tom prostřednictvím esteticky pečlivě inscenovaných obrazů vypráví toto neobvyklé drama.

Vyjádření ekumenické poroty 51. MFF Karlovy Vary k vítěznému filmu

Zpovědi (Le Confessioni), režie: Roberto Andò, Itálie/Francie 2016

Film s vyváženým užitím symbolů, čistou estetikou a uvěřitelným herectvím, provází diváka reflexí ticha, času, lidské zranitelnosti a možnosti vykoupení.

Poukazuje na rozdílná pojetí civivilizace - jedno charakterizované necitlivostí a hromaděním majetku a druhé inklinující k hodnotám jako soucit nebo odpovědnost. Film volá po rozchodu s pragmatickým cynismem v rozhodování mocných a po návratu ke svědomí a základním hodnotám křesťanství. 

O porotě

Na 51. MFF Karlovy Vary ekumenická porota pracovala v tomto složení: Maria José Martinez (Ekvádor) – audiovizuální poradkyně ekvádorské vlády, Susanne Charlotte Knudstorp (Dánsko) kazatelka Dánské národní církve, Joel Ruml (ČR) – bývalý synodný senior Českobratrské církve evangelické, Stanislav Zeman (ČR) – scénárista a režisér.

Ekumenická porota se MFF Karlovy Vary účastní od roku 1994. Sleduje hlavní soutěž a svoji cenu uděluje podle jasných kritérií: vysoká umělecká úroveň filmu se musí snoubit s kladením podstatných otázek týkajících se života člověka v současném světě a hodnoty, které film vyjadřuje, musí být v souladu s hodnotami Evangelia. Porota sleduje etický, filozofický, duchovní i sociální rozměr filmu a jeho sílu zapůsobit na vnímavost diváků. Členy ekumenických porot jsou filmoví kritici, religionisté či duchovní, ale také filmoví tvůrci.

Za činností ekumenických porot stojí katolická organizace SIGNIS (Světová katolická asociace pro komunikaci), protestantská společnost INTERFILM a v České republice, kde ekumenické poroty působí na festivalu v Karlových Varech a ve Zlíně, se na jejich činnosti podílí také křesťanská televize Noe. (zdroj: cirkev.cz)