Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

"Zraněné" broumovské kostely poprvé v USA


Datum:

Po Bruselu, Paříži, Stockholmu, Praze, ale i dalších německých, českých a slovenských měst, putuje fotografická výstava Tempus fugit od léta 2016 i po USA.

"Zraněné" broumovské kostely poprvé v USA

První vernisáž na půdě Spojených států a celkově už osmnáctá proběhla o druhém červencovém víkendu na půdě České katolické misie v Chicagu.

Výstava, která si klade za cíl poukázat na havarijní stav jedinečné skupiny barokních kostelů, má záštitu Ministerstva kultury ČR, podporu Královéhradeckého kraje a obcí Broumovska, rovněž tak i pražského arcibiskupa kardinála Dominika Duky a královéhradeckého biskupa Jana Vokála.

Římskokatolická farnost Broumov, která kostely spravuje, vynakládá enormní úsilí na záchranu sakrálních dominant broumovského výběžku, které byly postaveny v první polovině 18. stol. podle plánů barokních architektů Kryštofa a Kiliána Ignáce Dientzenhoferových.

Soubor šestnácti velkých obrazů známého bratislavského fotografa Dana Veselského bylo možné rovněž vidět v beneditkinském opatství v Lisle, ze kterého několik mnichů působilo v broumovském klášteře v letech 1946 – 48.

Díky podpoře kněze z české katolické misie v Chicagu Mons. Dušana Hladíka a českého konzulátu v Chicagu je velice pravděpodobné, že Tempus fugit navštívi i další města v USA, resp. v Canadě.

                                                                      P. Martin Lanži, děkan Broumov