Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Za skutky milosrdenství dostali drahokamy na výzdobu kaple


Datum:

Ve Vysokém Mýtě stavěli při Noci kostelů Nebeský Jeruzalém. Jednalo se o hru, která propojila všechny kostely a modlitebny ve městě.

Za skutky milosrdenství dostali drahokamy na výzdobu kaple

Hra Postavme společně Nebeský Jeruzalém navázala na motto letošního ročníku Noci kostelů "Jeho brány zůstanou otevřeny, protože stále trvá den, a noci tam už nebude". Protože si v letošním roce připomínáme sedmisté výročí narození Karla IV., byl to právě on, kdo na vysokomýtském Náměstí Přemysla Otakara II. představil svoji myšlenku o stavbě Nebeského Jeruzaléma jako ideálního města. Ve své době ji ztvárnil v Kapli sv. Kříže na Karlštejně.

A jak si kapli Nebeského Jeruzalému stavěli ve Vysokém Mýtě? Odpověď zní jasně – prokazováním skutků milosrdenství. "Při putování Nocí kostelů měli návštěvníci příležitost v jednotlivých kostelech a modlitebnách vykonat skutky tělesného a duchovního milosrdenství. Za každý skutek získali do průkazky samolepku a každou z nich pak ve směnárně vyměnili za drahokamy. Ty použili na společnou stavbu kaple Nebeského Jeruzaléma," popsala Radka Terezie Blajdová. Kapli pořadatelé situovali do altánu před Komerční bankou. Přestože byla kaple, střežená anděly, otevřena pouhé tři hodiny, podařilo se ji vyzdobit dokonale. "Drahokamy lidé lepili na sklo s vyobrazením beránka a nalepili jich přes tisícovku," pochvalovala si úspěch myšlenky Radka Terezie Blajdová.

Stavba Nebeského Jeruzaléma měla úspěch zejména u dětí. Aby stihla nasbírat plný počet samolepek, jezdila drobotina mezi kostely a modlitebnami na koloběžkách. "Noc kostelů byla dobrodružstvím. Navštívil jsem všechna stanoviště a vykonal všechny potřebné skutky," řekl Vít Blažek a ukázal průkazku plnou samolepek. Odrazil se a odjel na náměstí zdobit kapli. (peš)