Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Přátelský festival se vydařil


Datum:

Akce, která se v sobotu 21. května konala na farní zahradě a v kostele sv. Bartoloměje v Pecce, přilákala děti i dospělé, věřící i nevěřící, místní i přespolní.

Přátelský festival se vydařil

Hlavním tématem festivalu byla problematika identity současného člověka. Organizátoři upozornili, že osobní, národnostní nebo náboženskou identitu nechápou jako prosazování vlastních názorů, postojů nebo ideologií, ale jako schopnost důstojně a se sebeúctou fungovat i v rámci různorodosti. Přímým příspěvkem do této diskuse byla odpolední přednáška docenta Tomáše Petráčka Identita moderního člověka. Kolem tohoto centrálního bodu programu byla připravena divadelní a hudební představení na zahradě i v krásných prostorách zdejšího kostela sv. Bartoloměje s unikátní freskovou výzdobou od Václava Prokopa Kramolína.

Zajímavým zpestřením byl společný oběd, na kterém si mohli lidé vybrat z tradičních jídel národů, jejichž zástupci žijí v Pecce nebo jejím blízkém okolí - k ochutnání byl například polský bigos, romské goja, rumunské sarmale, vietnamské závitky nebo speciality anglické a francouzské. 

S myšlenkou uspořádat festival přišel zdejší farář Mariusz Robak, náročné organizace se ujali farníci z Římskokatolické farnosti Pecka. Počasí akci popřálo a účastníci společně vytvořili krásnou a radostnou atmosféru. Jak stálo v informačním letáčku, výtěžek z dobrovolného vstupného má pomoct jedné chudé rodině z farnosti Pecka. Pán Bůh zaplať! (Věra Kociánová)