Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Zaposlouchejte se do Radia Proglas


Datum:

Přinášíme tipy ve vysílání Radia Proglas v týdnu od 23. května do 29. května 2016.

Zaposlouchejte se do Radia Proglas

V aktuálním týdnu vysíláme v přímém přenosu následující bohoslužby:

v úterý 24. května v 18 hodin mši svatou ze Slovenska prostřednictvím Radia Lumen, ve čtvrtek 26. května v 18 hodin mši svatou z kostela Panny Marie Sněžné v Praze, v pátek 27. května v 18 hodin mši svatou z kostela sv. Vojtěcha v Českých Budějovicích-Čtyřech Dvorech,v sobotu 28. května v 10.30 mši svatou z Krakova z Národní pouti v roce Božího milosrdenství, v neděli 29. května v 9.00 mši svatouz kostela sv. Augustina v Brně. Každý květnový čtvrtek od 17.30 navíc vysíláme májovou pobožnost.

Úvodní pozvání k poslechu naší stanice patří sobotě 28. května, kdy se v Krakově uskuteční Národní pouť v roce Božího milosrdenství. Věříme, že se pouti řada z vás osobně zúčastní. Pokud byste přece jen nemohli, můžete využít rozhlasových vln – v 10.30 přenášíme mši svatou, jejímž hlavním celebrantem bude kardinál Dominik Duka, od 13.30 část koncertu Scholy brněnské mládeže a od 15 hodin modlitbu Korunky k Božímu milosrdenství z krakovského poutního areálu.

Od pondělí 23. května nabízíme nový vzdělávací cyklus Svaté královny. Uslyšíte profesora Martina Weise, církevního historika Teologické fakulty Jihočeské univerzity, který vás postupně seznámí s příběhy mimořádných žen, převážně urozených, ale i prostých, které se svými projevy blíženské lásky a svatostí zapsaly do dějin. V úvodní části se dozvíte o starověkých mučednicích. Vysíláme v 16.00.

V Kafemlýnku v úterý 24. května budeme s hostem, Irenou Kubantovou, hledat odpověď na otázku, jak vypadá taková prima máma. Jestli je to dokonalá, bezchybná osoba nebo jestli to má být žena spokojená sama se sebou, která rozumí potřebám svých dětí a ukazuje jim cestu k samostatnosti? Uslyšíme o alternativní pedagogice a kurzech pro maminky. Představíme pět knížek o výchově z nakladatelství Portál a Paulínky. Naladíte v 9.30.

Vzhledem k tomu, že v roce 2016 si v Hradci Králové připomínáme 350. výročí vysvěcení významného královéhradeckého jezuitského kostela Nanebevzetí P. Marie, rozhodli jsme se věnovat tomuto kostelu i pořad, který by nám tuto zajímavou stavbu i její dějiny trochu přiblížil. Naším hostem v úterý 24. května od 22 hodin bude Jan Doskočil, který napsal v nedávné době o tomto kostele výpravnou publikaci. Dozvíme se například o těžkostech, které budování kostela provázely nebo o vzácné sošce Panny Marie Foyenské, která není dnes příliš známa. Druhým hostem je profesor Václav Uhlíř, regenschori, sbormistr a současně diecézní organolog, který nás seznámí se zdejšími varhanami. Jedná se o unikátní a ve městě nejstarší královský nástroj. V našem pořadu proto nebudou chybět ukázky jejich zvuku.

Varhany máme neoddělitelně spojené s bohoslužbami v našich kostelích. Tématem pořadu Živě z Prahy bude v pátek 27. května právě tento "královský nástroj". Hosty pořadu budou diecézní organolog Arcidiecéze pražské Štěpán Svoboda. Toho se zeptáme, co obnáší činnost diecézního organologa nebo jak pokračuje výstavba nových varhan v katedrále sv. Víta Václava a Vojtěcha v Praze. Dozvíte se ovšem také o činnosti spolku PROVARHANY, kterou nám představí její předseda, varhaník Pavel Svoboda. Naladíte v 9.30 dopoledne.

Poučovat neznalé a radit chybujícím. To jsou další ze skutků duchovního milosrdenství, o nichž v cyklu Chci milosrdenství uvažují Mons. Václav Malý a Mons. František Radkovský. Naladíte v pátek 27. května ve 22.00.

Soubor básnického díla básníka, esejisty a významného kulturního organizátora Ivana M. Jirouse, vychází již potřetí, tentokrát však rozdělen do dvou svazků a doplněn svazkem třetím, obsahujícím sbírky napsané až po předchozím druhém vydání Magorovy summy. Vůbec poprvé tak vychází Jirousovo básnické dílo v úplnosti. Redaktorka Hana Svanovská přiblíží v Knihovničce dílo tohoto z nejvýznamnějších křesťansky orientovaných básníků konce 20. století. Poslouchejte v neděli 29. května ve 13.20.

Vysílání Radia Proglas je možné poslouchat on-line. Vysílací frekvence pro jednotlivé regiony a také mnoho zajímavých informací najdete na internetové adresewww.proglas.cz.