Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Zemřel kardinál Giovanni Coppa, bývalý apoštolský nuncius v České republice


Datum:

Kardinál Coppa, titulární arcibiskup, zesnul ve Vatikánu ve věku nedožitých jedenadevadesáti let v pondělí 16. května.

Zemřel kardinál Giovanni Coppa, bývalý apoštolský nuncius v České republice

Apoštolským nunciem se Giovanni Coppa stal v roce 1990 ještě v tehdejším Československu a zastával uvedenou funkci i po roce 1993, tedy po vzniku samostatné České republiky, a to až do roku 2001. Jeho nástupce se stal titulární arcibiskup Erwin Josef Ender. V letech 1993 až 1994 působil kardinál Coppa také jako apoštolský nuncius na Slovensku. Zasloužil se při jednáních o mezinárodní dohodu o postavení katolické církve v České republice. Papež Benedikt XVI. ho v roce 2007 jmenoval kardinálem. Jeho heslem bylo Sorbia ebrietas spiritus - Střízlivé opojení duchem.

Pohřební obřady kardinála Giovanniho Coppy začnou ve středu 18. května v 15.00 u oltáře katedry ve Vatikánské bazilice. Liturgii bude sloužit děkan kardinálského sboru, kardinál Angelo Sodano, spolu s dalšími kardinály, arcibiskupy a biskupy. V závěru eucharistické slavnosti bude Svatý otec František předsedat obřadům Ultima Commendatio a Valedictio (tedy poslední svěření a rozloučení).

"Kardinála Coppu jsme znali jako laskavého a přívětivého příznivce naší země," uvedl dnes kardinál Dominik Duka OP. "Právě on pomáhal ustavit biskupskou konferenci v bývalém Československu, po jeho rozdělení působil zároveň v obou zemích (1993 až 1994 i na Slovensku). V živé paměti máme jeho snahu naučit se česky a také česky kázat na různých poutních místech naší vlasti, které s oblibou navštěvoval. Do nedávné doby psával své dopisy do naší země česky. Přestože byl vysokým vatikánským úředníkem a diplomatem, jeho lidský přístup, návštěvy sportovních zápasů, poutě, ale i osobní kontakty z něj učinily osobnost velmi známou a oblíbenou. Rádi vzpomínáme a modlíme se. Ať odpočívá v pokoji," dodal kardinál Duka.

Giovanni Coppa se narodil v Albě, v severoitalské provincii Cuneo, 9. listopadu 1925. V době druhé světové války studoval filosofii a teologii v místním semináři a roku 1949 byl v rodné diecézi vysvěcen na kněze. Doktorátu dosáhl na Katedře filosofie a latinské literatury Katolické univerzity Nejsvětějšího Srdce Ježíšova v Miláně, současně také studoval němčinu na římském Goethe Institutu.

V roce 1953 byl povolán na vatikánské Apoštolské kancléřství, o pět let později byl zařazen na zdejší Státní sekretariát. Pro svou dobrou znalost latiny působil jako expert na 2. vatikánském koncilu, kde se věnoval překladům a redakci dokumentů. Z podnětu kardinála Giovanniho Battisty Montiniho (pozdější papež Pavel VI.) se se roku 1963 pustil do studia a překladu díla velkého milánského arcibiskupa a jednoho z nejvýznamnějších latinských církevních otců, sv. Ambrože, a v následujících více než 30 letech postupně vydával komentované výbory a překlady jeho díla i kritické studie.

V roce 1979 byl jmenován titulárním arcibiskupem sertským a v lednu následujícího roku přijal ve vatikánské bazilice sv. Petra biskupské svěcení z rukou papeže Jana Pavla II. O deset let později, 30. června 1990, se ujal náročného díla obnovy jako apoštolský nuncius v České a Slovenské federativní republice, po rozpadu společného státu působil od 1. ledna 1993 v České a současně i Slovenské republice a od 1. března 1994 výhradně v České republice. Funkci apoštolského nuncia v ČR vykonával do 19. května 2001.

Na podzim roku 2007 jej papež Benedikt XVI. jmenoval kardinálem s titulárním kostelem sv. Lina v Římě, k jehož oficiálnímu převzetí došlo 27. ledna 2008.

Dne 30. dubna 2010 se konala v Černínském paláci Ministerstva zahraničních věcí České republiky slavnost udílení cen Gratias Agit, při níž byl spolu s patnácti osobnostmi z celého světa, které významně přispěly k šíření dobrého jména České republiky v zahraničí, vyznamenán i kardinál Coppa. 

Kardinál Coppa je pokorným knězem i biskupem horoucího srdce, lásky ke Kristu a k církvi, rovněž k zemi a národu, k němuž byl vyslán. Je to muž hlubokého pokoje a smíření. Při návštěvě České republiky v červenci 2008 označil svá léta strávená v Praze ve funkci apoštolského nuncia za "nejkrásnějších jedenáct let života". (zdroj: cirkev.cz)

V pondělí 23. května v 17.00 se v pražském kostele sv. Voršily na Národní třídě v Praze uskuteční requiem za zesnulého kardinála Giovanniho Coppu. Hlavním celebrantem bude apoštolský nuncius v České republice Giuseppe Leanza.