Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Druhý vatikánský koncil pohledem Tomáše Petráčka


Datum:

Historik a kněz naší diecéze P. Tomáš Petráček vydal novou publikaci Církev, tradice, reforma (Odkaz Druhého vatikánského koncilu).

Druhý vatikánský koncil pohledem Tomáše Petráčka

Kniha Tomáše Petráčka představuje jedinečný pohled na druhý vatikánský koncil v širších kontextech a hlubších liniích obecných a církevních dějin. Těžištěm práce spočívá v analýze vztahu katolické církve k fenoménu dějinnosti, vývoje a změny, především v novověké a moderní etapě historie Západu. Představuje výsledek více než dvacetiletého soustavného bádání nad problémy, které jsou klíčové pro pochopení současné situace katolické církve a pro porozumění příčin konfliktního až dramatického vývoje vztahu mezi náboženstvím a moderní západní společností.

V autorově podání představuje koncil sice opožděné, ale zato velmi úspěšné a zralé vyrovnání církve s výzvami reformace i moderny, k němuž však došlo v situaci, kdy západní civilizace stála již na prahu dalšího paradigmatického zlomu svých dějin, kvůli čemuž nemohly být impulsy koncilu plně využity. S tím souvisí i váhavá recepce koncilních myšlenek v následném období.

Vedle především pro odborníky, historiky a teology přínosných dílčích sond do jednotlivých oblastí života církve a společnosti v druhé části knihy, obsahuje kniha pro každého čtenáře mnoho neotřelých a odvážných pohledů například na roli papeže Benedikta XVI. při naplňování odkazu druhého vatikánského koncilu či zásadní zpochybnění tradované teze o ryze pastoračním charakteru koncilu. Kniha představuje důležitý příspěvek v úsilí o pochopení významu a role druhého vatikánského koncilu, nejdůležitější událostí církevních dějin moderní epochy.

O autorovi

Doc. PhDr. Tomáš Petráček Ph.D. et Th.D. (naro. 1972) je český katolický kněz, historik a teolog. Ukončil studium historie a etnologie na Ústavu hospodářských a sociálních dějin Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Praha roku 2002 doktorskou prací Fenomén darovaných lidí v přemyslovských zemích 11. a 12. století (Praha 2003). Ve švýcarském Fribourgu získal roku 2005 licenciát z teologie, doktorské studium pak v roce 2008 dokončil na Cyrilometodějské teologické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci.

Kromě osmi desítek studií a článků z oblasti sociálních dějin raného středověku a moderních církevních dějin publikoval úspěšné vědecké knihy Výklad Bible v době (anti-)modernistické krize. Život a dílo Vincenta Zapletala OP (Praha 2006) a Bible a moderní kritika. Česká a světová progresivní exegeze ve víru (anti-)modernistické krize (Praha 2011).

Kněžsky působí v Hradci Králové jako univerzitní kaplan, přednáší historii na Katolické teologické fakultě Univerzity Karlovy v Praze a na Pedagogické fakultě Univerzity Hradec Králové v Hradci Králové, kde je vedoucím katedry kulturních a náboženských studií. Je členem komise pro nauku víry při České biskupské konferenci a kanovníkem staroslavné kapituly Všech svatých na Hradě pražském. Roku 2013 byl královéhradeckým biskupem Janem Vokálem ustanoven postulátorem procesu blahořečení P. Josefa Toufara.