Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Zaposlouchejte se do Radia Proglas


Datum:

Přinášíme tipy ve vysílání Radia Proglas v týdnu od 2. května do 8. května 2016.

Zaposlouchejte se do Radia Proglas

V aktuálním týdnu vysíláme v přímém přenosu následující bohoslužby:

v úterý 3. května v 18 hodin mši svatou ze studia Proglasu, ve čtvrtek 5. května v 18 hodin mši svatou z kostela Panny Marie Sněžné v Praze, v pátek 6. května v 18 hodin mši svatou z kostela sv. Augustina v Brně, v neděli 8. května v 9 hodin mši svatou z kostela Panny Marie Pomocnice v Olomouci.

V našich pořadech Laudato si´se zamýšlíme nad stěžejními myšlenkami dokumentu papeže Františka a přemýšlíme o tom, jak je prakticky realizovat. Slíbili jsme, že poskytneme příklady dobré praxe lidí, kteří se ochraně životního prostředí aktivně věnují. V aktuální části chceme poskytnout příklady dobré praxe na komunální úrovni. Nejprve navštívíme starostku městské části Brno-Nový Lískovec paní Janu Drápalovou. Hovořili jsme spolu o možnostech snižování ekologické stopy na panelovém sídlišti. V druhé části pořadu nás redaktor Pavel Smolek zavede do města Mšeno ve středočeském kraji. Starosta obce pan Martin Mach v soutěži komunální politik roku získal ocenění v kategorii ekologický projekt. Naladíte v pondělí 2. května ve 22.00.

Pro maminky a tatínky máme dvě zvláštní pozvání k poslechu naší stanice. V úterý 3. května v 9.30 se věnujeme v Kafemlýnku tématu sexuální výchovy. Základní školy mají ve svých vzdělávacích plánech také téma sexuální výchovy v rámci předmětu Výchova ke zdraví. Záleží na učitelích, jak se tohoto tématu aktivně, pasivně či přehnaně aktivně ujmou. Co jako rodiče můžeme udělat pro to, aby dítě zvládlo toto téma bez úhony? Jak moc máme přenechat zodpovědnost škole? A když už toto téma chceme s dětmi probrat, co nám k tomu pomůže? S otcem Petrem Benešem z farnosti Brno-Židenice představíme sešit "Láska, která za to stojí" z vydavatelství Paulínky.

V pátek 6. května v 9.30 uslyšíte o programu STOP násilí ve vztazích. Jedním z problémů, kterými trpí rodinné a partnerské vztahy je domácí násilí. SOS centrum Diakonie ČCE v Praze je jednou z malých organizací, která se pracuje s násilnou osobou a pomáhá tak rodinám, kde partneři chtějí zůstat spolu. Již šestým rokem nabízí program !STOP násilí ve vztazích", více o něm nám řeknou Helena Šašková-vedoucí SOS centra Diakonie ČCE a Anna Stodolová-psychoterapeutka a psycholožka SOS centra Diakonie v Praze.

Pro milovníky folkloru vysíláme ve středu 4. května Folklorní okénko s písňovým medailonem horňáckého zpěváka Františka Okénky. Je to hrubovrbecký kantor, zpěvák, lidový vypravěč i dlouholetý sběratel lidových písní. 5. května oslaví 95. narozeniny. V hudebních ukázkách zazpívají František Okénka starší i mladší, Anna Okénková-Vaškovicová, Martin Hrbáč, Jan Pavlík, Martin Zálešák a Martin Čambal, zahrají Muzika Jožky Kubíka a Horňácká cimbálová muzika Martina Hrbáče. Vysíláme v 16.55.

Na návštěvu olomouckého a severomoravského regionu vás zveme v úterý 3. května ve 22 hodin a ve čtvrtek 5. května ve stejném čase. V úterním pořadu se podíváme do Domova se zvláštním režimem pro dospělé s mentálním postižením kombinovaným s poruchou autistického spektra v Lužicích u Šternberka. Tuto sociální službu poskytuje od ledna 2015 organizace Vincentinum ze Šternberka. Ve čtvrtek připomeneme a oslavíme 10 let existence církevní konzervatoře v Opavě.

Závěrečné pozvání je pro děti. Už v pátek 29. dubna pro ně večerní zíváček otevře knížku Astřička, z níž budeme číst na pokračování. Knížku napsali Věra a Jan Obdržálkovi, kteří jednou našli štěňátko a pojmenovali ho Astřička. Nebyl to žádný pokojový psíček, ale pořádné psisko vesnické, hlídací a dobrodružné a vůbec báječné a život s ním rozhodně nebyl jednotvárný. Poslouchejte jeho příběhy každý den ve večerním zíváčku v 19.00.

Vysílání Radia Proglas je možné poslouchat on-line. Vysílací frekvence pro jednotlivé regiony a také mnoho zajímavých informací najdete na internetové adresewww.proglas.cz.