Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Galerie: Ministranti vyrazili do Želivu. Na diecézní setkání


Datum:

Ve dnech 15. až 17. dubna se v želivském klášteře konalo diecézní ministrantské setkání. Přijelo 160 ministrantů.

Galerie: Ministranti vyrazili do Želivu. Na diecézní setkání

V pátek večer se do této poměrně nedostupné oblasti v jihu naší diecéze sjeli ministranti téměř ze všech vikariátů naší diecéze. Někteří cestovali skoro pět hodin. Jiní přijeli vlakem, další velkým autem v doprovodu svých rodičů, akolytů, či kněží. Celkový počet účastníků byl 200 lidí, konkrétně ministrantů bylo 160. Po ubytování v opatství na pokojích a převážně na postelích, proběhla společná večeře, kterou připravily místní šikovné farnice. Už od začátku byli ministranti rozděleni do skupin po dvaceti. A takhle prožívali celý víkend.
Páteční večer po vzájemném přivítání a seznámení se, následovala nádherná scénka, která představila klášter a důvod, proč se letošní setkání odehrává právě zde. Jednalo se o příběh odstranění veřejnou bezpečností jednoho želivského kněze, který se pak ve vazbě za své vyšetřovatele modlil, a tak proměnil jeho srdce. Jednalo se o skutek milosrdenství. Zvukové, světelné a kouřové efekty dotvořili nádhernou atmosféru večera, která byla zakončená noční stopovačkou vedoucí k prameni, u kterého si ministranti obnovili své křestní sliby.
Druhý den začal ranní rozcvičkou a modlitbou. Po katechezi, kterou vedl  opat Jáchym Šimek, se ministranti odebrali na louku nad Želivem, kde následovala cesta milosrdenství – pět stanovišť s vybranými úryvky z evangelia o milosrdenství, které doporučoval Svatý otec František v bule Misericordiae vultus. Tato hra byla vesměs pohybová, ale také místy intelektuální. Před obědem v místní hospodě si mohli ministranti vybrat z alternativních odpoledních programů: horolezectví, rafting, dřevovýroba, jízda na koních, či tradiční fotbal. Této hře se spousta ministrantů věnovala během každé volné chvíle. 
Den vyvrcholil mší svatou, začínají v rajské zahradě kláštera a projitím Svatou branou milosrdenství. Po mši svaté byla večeře formou hot dogu. Večer se prohnala Želivem nádherná, intenzivní a krátká bouřka, to se už ale ministranti připravovali na adorační večer, kterému předsedal biskup Jan Vokál. Jeho nádherná spontánní modlitba před Pánem Ježíšem završila celý náročný a pěkný den. 
V neděli dopoledne se ministranti setkali s biskupem Janem a on jim odpovídal na nejrůznější dotazy: jak rychle jezdí autem, zda pije colu, anebo zda má vůbec dotykový mobil. Dostalo se i na otázku jeho vlastního povolání ke kněžství a používání internetu. Velice plodná hodina byla zakončena biskupským požehnáním a všichni se šli připravit na slavnostní mši svatou, kterou jsme tentokrát slavili spolu s želivskou farností. Po mši svaté a obědě se všichni rozjeli domů. (P. Filip Foltán)