Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Varhanní maraton představil šestici nástrojů


Datum:

V Chrasti u Chrudimi se uskutečnil Varhanní maraton. Zúčastnilo se ho několik desítek zájemců, kteří vyposlechli hru na šest historických nástrojů.

Varhanní maraton představil šestici nástrojů

Královský nástroj a jeho impozantní zvuk stále láká posluchače, jak dokázal letošní Varhanní maraton, který patří mezi stálice na kulturním nebi Chrasti. O co se jedná, popisuje organizátor Miroslav Pošvář: "Chceme v průběhu jednoho odpoledne zájemcům představit několik nástrojů. Každé varhany mají svůj příběh, k němuž patří okolnosti vzniku, dílo varhanáře - stavitele, varhaníci, kteří nástroj opatrovali a hráli na něj. K životu varhan bohužel patří často zapomenutí a nezájem. Protože však varhany doprovázely životy generací lidí od křtu po smuteční obřady a mnoho lidí naslouchalo jejich zvuku, zasluhují velkou úctu."

Chrastecký Varhanní maraton odstartovala návštěva kaple v tamním zámku. Tamní varhany jsou z šesti navštívených nástrojů nejstarší, pocházejí z počátku 18. století, i když píšťaly podstoupily pozdější výměnu. Z kaple se "varhanní poutníci" odebrali do nedalekého kostela. Následně se každý po své ose dopravil do kostelů v Rosicích, Řestokách a Chrašicích. Pomyslnou cílovou pásku účastníci protnuli v kostele sv. Markéty v Podlažicích. "Zde jsme zapojili i mého syna Vojtěcha pro ukázku tzv. praxe alternatin, tedy střídání gregoriánského chorálu s varhanní hrou, která přináší zajímavý zvukový kontrast mezi měkkým, tvárným lidským hlasem a pevným, stálým zvukem varhan," říká Miroslav Pošvář a pokračuje: "Úžasný nástroj je v Rosicích, dřív býval v Chrasti. Je v horším stavu, ale umělecky je ze všech varhan nejhodnotnější. To je paráda," uvádí Miroslav Pošvář, který před každým vystoupením místní nástroj posluchačům vždy představil. Následně varhaník Michal Hanuš každý nástroj předvedl v půlhodinovém vystoupení a hudební repertoár měnil podle konkrétního nástroje. V rosickém kostele sv. Václava dokonce zazněla ukázka varhanní improvizace do zvuku velkého kostelního zvonu.

"Moc pěkný, výrazný zvuk mají varhany v Řestokách a chrašické varhany jsou zajímavé svojí konstrukcí a jejich zvuk podporuje výborná akustika kostela," hodnotí nástroje varhaník Michal Hanuš. Varhanní maraton zakončili účastníci společným zpěvem Svatováclavského chorálu. (peš)