Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Varhanní maraton v Chrasti a okolí


Datum:

Zájemci vyslechnou zvuk šesti historických nástrojů v Chrasti u Chrudimi a okolních obcích. Rozezvučí je varhaník Michal Hanuš.

Varhanní maraton v Chrasti a okolí

Průvodcem Varhanního maratonu bude Miroslav Pošvář. "Úžasný nástroj je v Rosicích, dřív býval v Chrasti. Je v horším stavu, ale umělecky je ze všech varhan nejhodnotnější. To je paráda, to je nádhera," uvedl Pošvář, který před každým vystoupením místní nástroj posluchačům vždy představí. V rosickém kostele svatého Václava zazní také ukázka varhanní improvizace do zvuku velkého kostelního zvonu.

Varhanní maraton začne hodinu po poledni v zámecké kapli v Chrasti. Tamní varhany jsou z šesti nástrojů nejstarší, pocházejí z počátku 18. století, i když píšťaly podstoupily pozdější výměnu. Kromě Rosic (15.15) jsou v itineráři také kostely v Chrasti (13.45), Řestokách (14.30) a Chrašicích (16.00), poslední bude kostel svaté Markéty v Podlažicích, kde vystoupení začne v 16.45. Varhaník Michal Hanuš každý nástroj předvede v půlhodinovém vystoupení.

Hudební repertoár se bude měnit podle konkrétního místa a nástroje. "Každý nástroj má svoje a něco mu sluší. Dobrý varhaník se pozná i podle toho, že jim nechce cpát něco jiného, ale podřídí se jim a hraje na ně tak, aby se ukázala jejich kvalita," řekl Pošvář.

Varhanní maraton je pro zájemce zdarma, jen putování mezi jednotlivými kostely si každý musí zajistit sám. (peš)