Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Modleme se za duchovní povolání


Datum:

Začal Týden modliteb za duchovní povolání. Probíhá až do neděle 17. dubna, neděle Dobrého pastýře.

Modleme se za duchovní povolání

 
Čtvrtá neděle velikonoční, zvaná neděle Dobrého pastýře, je současně Světovým dnem modliteb za duchovní povolání. Pro celý modlitební týden je možné využít textů z příručky Modlitby a úvahy na téma – Duchovní povolání. Zájemci zde naleznou například zamyšlení českých a moravských biskupů, různé formy společných i soukromých modliteb nebo tematické úvahy o povolání. Doporučuje se používat je nejen během týdne modliteb, ale i při dalších modlitebních setkáních. 

"To, co si Pán Ježíš přeje, aby se i člověk účastnil svou touhou a modlitbou na daru povolání, ukazuje, jak daleko jde se svou důvěrou k člověku. Nechceme tuto důvěru zklamat," píše v předmluvě královéhradecký světící biskup Josef Kajnek.

Příručka je volně ke stažení na www.hledampovolani.cz.

Papež: nabídněme kandidátům apoštolskou zkušenost

K letošnímu již 53. Světovému dni modliteb za povolání napsal poselství také papež František. Věnuje se v něm vztahu povolání a církve. "Jak jen bych si přál, aby během mimořádného Svatého roku milosrdenství mohli všichni pokřtění zakusit radost z toho, že patří do církve, a aby mohli znovu objevit, že křesťanské povolání, stejně jako všechna zvláštní povolání, se rodí v lůně Božího lidu a jsou dary Božího milosrdenství. Církev je domem milosrdenství a ‚půdou‘, kde povolání raší, roste a přináší plody," píše papež.

Kandidáti různých povolání potřebují lépe poznávat církevní společenství. František proto doporučuje prožít nějakou apoštolskou zkušenost společně s dalšími členy společenství: "Spolu s dobrým katechetou hlásat křesťanskou zvěst; společně s nějakou řeholní komunitou vyzkoušet evangelizaci periférií; sdílením života v klauzuře objevit poklad kontemplace; v kontaktu s misionáři lépe poznávat misii ad gentes; s diecézními kněžími hlouběji poznávat pastoraci ve farnosti a v diecézi."

Papež také zdůrazňuje úlohu kněží, neboť "pastýřská péče o povolání je základní součástí jejich pastýřské služby. Kněží doprovázejí ty, kdo hledají své povolání, jakož i ty, kteří již dali svůj život službě Bohu a společenství."

Všechny věřící František vybízí, aby na sebe vzali zodpovědnost v péči o povolání a o jejich rozpoznávání. (peš s využitím cirkev.cz)

Celý text poselství papeže Františka.