Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Galerie: Poutní kostel v Chlumku u Luže září novotou


Datum:

Skončila další fáze kompletní rekonstrukce poutního kostela Panny Marie Pomocnice. Děkovnou mši svatou sloužil královéhradecký biskup Jan Vokál.

Galerie: Poutní kostel v Chlumku u Luže září novotou

Oprava jedné z nejvýznamnějších barokních památek Pardubického kraje a současně jednoho z nejvyhledávanějších poutních míst královéhradecké diecéze probíhala v několika etapách. Vyžádala si přibližně šestnáct miliónů korun a Římskokatolická farnost Luže ji realizovala s pomocí tzv. norských fondů.

"První etapa opravy se uskutečnila v roce 2010, kdy restaurátoři obnovili vyřezávaný oltář, kazatelnu, obrazy a následně byl celý kostel vymalován. Opravy se dočkaly také unikátní varhany," řekl duchovní správce farnosti P. Josef Hubálek. Kostel, stojící na vyvýšeném místě a přístupný pouze po schodišti, se za další dva roky dočkal také bezbariérového přístupu a výtahu, který využívají vozíčkáři a pacienti z nedaleké košumberské Hamzovy odborné léčebny.

Ve fázi, která skončila právě v letošním roce, se podařilo restaurovat šest bočních oltářů, spodní část kazatelny, lavice, nově se vyspárovala dlažba a provedlo se restaurování dvou sakristií, kněžské a ministrantské. Řada přišla i na ostění v mariánské kapli a na zpovědnici.

Protože se jedná o kompletní rekonstrukci, nezapomněla lužská farnost ani na exteriér chrámu. "Obnovili jsme fasádu průčelí se dvěma věžemi, nyní nese červenou a bílou barvu, zatímco zbytek kostela je v původní kombinaci okrově žluté a bílé. Novotou září i vstupní dveře do chrámu," uvedl P. Josef Hubálek.

V následujícím roce plánují stavebníci postupné dokončení fasády a opravu ohradní zdi a obnovu parku. Tentokrát chce farnost finanční prostředky získat z Integrovaného regionálního operačního programu.

Poutní kostel Panny Marie Pomocnice stojí v Chlumku u Luže od roku 1696. Každoročně se zde konají čtyři tradiční poutě, první tři nesou názvy podle plodin v daném ročním období. Třešňová pouť se slaví první neděli v červenci, okurková bývá v neděli kolem 15. srpna a švestková kolem 8. září. Poslední je pouť svatováclavská. Kostel je také jedním z pěti chrámů v královéhradecké diecéze, v němž mohou poutníci projít Svatou branou milosrdenství. (peš)

Fotogalerie