Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

"Otevřte mi bránu spravedlnosti," zvolal papež. Otevřel Svatou bránu a zahájil Svatý rok


Datum:

Ve Vatikánu papež František zahájil po mši svaté před bazilikou sv. Petra otevřením Svaté brány Svatý rok věnovaný milosrdenství.

"Otevřte mi bránu spravedlnosti," zvolal papež. Otevřel Svatou bránu a zahájil Svatý rok

Za papežem Františkem prošli Svatou branou jeho předchůdce Benedikt XVI., kardinálové, biskupové a kněží a po nich pak účastníci mše.

Ceremoniál, zahajující Svatý rok milosrdenství, začal bohoslužbou před vatikánskou bazilikou sv. Petra a vyvrcholil otevřením Svaté brány. Při mši svaté se papež František, který vyhlásil Svatý rok letos na jaře bulou Misericordiae Vultus, soustředil na témata, jež dominují jeho pontifikátu, tedy projevům odpuštění a vlídnosti katolické víry. Ty mají převážit nad moralizováním a soudy. "Jak moc škodíme Bohu a jeho milosti, hovoříme-li o tom, že trestá hříchy, místo abychom hovořili o jeho laskavosti, která odpouští," řekl papež.

I přes nepřízeň deštivého počasí se slavnostní bohoslužby zúčastnily tisíce věřících. Podle očekávání by v průběhu Svatého roku mohlo ke Svaté bráně zamířit deset miliónů poutníků. Otevřením Svatého roku, který potrvá až do 20. listopadu 2016, se pro věřící otevírá příležitost získat odpuštění trestů za spáchané hříchy. Podle víry budou těm, kdo jí projdou, odpuštěny všechny hříchy.

Připomínka 2. vatikánského koncilu

Slavnost začala četbou úryvků z dokumentů 2. vatikánského koncilu Dei Verbum, Lumen gentium, Sacrosanctum Concilium, Gaudium et Spes a několika dalších dokumentů, kterými se má znovu připomenout přínos 2. vatikánského koncilu v den 50. výročí jeho ukončení. Při mši svaté byl použit speciální evangeliář vyrobený pro tuto příležitost (P. Marko Ivan Rupnik udělal malou mozaiku s Ježíšem - ukřižovaným s otevřenýma rukama – jako symbol milosrdenství, které je otevřené všem).

Samotné otevření Svaté brány je velmi jednoduchý obřad. Papež požádal o otevření slovy žalmu a potom jako první prošel branou. U hrobu sv. Petra proběhly závěrečné obřady mše svaté. Večer se uskuteční jedinečná projekce fotografií na fasádu a kupoli baziliky sv. Petra. Jedná se o snímky velkých fotografů inspirované poslední encyklikou Laudato si‘. Od 19.00 do 22.00 hodin bude projekce třikrát zopakována.

Gesta milosrdenství

V neděli 13. prosince se poprvé v historii Svatých roků otevřou i Svaté brány ve všech katedrálách celého světa. Papež František si přeje, aby se rok milosrdenství uskutečňoval především na úrovni místních církví, proto také osobně otevřel s předstihem Svatou bránu ve Středoafrické republice již 29. listopadu.

V pátek 18. prosince papež František otevře Bránu milosrdenství v centru Don Luigi di Liegro, kde jsou již 25 let přijímáni lidé s handicapem. Bude to Františkovo první gesto z řady dalších, které vykoná každý měsíc. Gesta budou mít soukromý charakter setkání, týkající se vždy skutků milosrdenství.

Od 8. prosince se bude také každý den svatého roku modlit na svatopetrském náměstí růženec.

Tradice Svatého roku byla založena koncem 13. století. Zatímco řádné Svaté roky se vyhlašují pravidelně vždy po 25 letech, mimořádné vyhlašuje papež. Příští řádný rok připadne na rok 2025, minulý mimořádný vyhlásil papež Jan Pavel II. roku 1983 jako připomínku výročí Kristova úmrtí před 1950 lety.

Tři brány v královéhradecké diecézi

V královéhradecké diecézi začne Svatý rok milosrdenství otevřením Svaté brány 13. prosince v 15.00 hodin v katedrále Svatého Ducha v Hradci Králové. Bránu otevře sídelní biskup Jan Vokál. Dalšími místy, kde budou pro zahájení Svatého roku milosrdenství v naší diecézi otevřeny Svaté brány, jsou poutní kostel Panny Marie Pomocnice na Chlumku u Luže (1. ledna 2016 v 9.30 hodin) a klášterní kostel Narození Panny Marie v Želivi (1. ledna 2016 v 10.30 hodin). (zdroj: cirkev.cz, peš)

Záznam ČT2 ze zahájení Svatého roku milosrdenství v Římě