Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Přečtěte si závěrečnou zprávu synody o rodině. V češtině


Datum:

Biskupové z celého světa schválili v závěru zasedání synody o rodině zprávu, kterou předali papeži Františkovi. Přinášíme znění dokumentu v češtině.

Přečtěte si závěrečnou zprávu synody o rodině. V češtině

Biskupové z celého světa, kteří se ve dnech 4. až 25. října 2015 ve Vatikánu zamýšleli nad posláním a povoláním rodin v církvi a v současném světě, schválili v závěru zasedání synody zprávu. Přinášíme český překlad tohoto dokumentu, který byl předán papeži Františkovi.

"Ukončit synodu znamená pro církev vrátit se skutečně ke ‚společnému putování‘, abychom nesli do každého místa na světě, do každé diecéze, do každého společenství a každé situace světlo evangelia, objetí církve a podporu Božího milosrdenství." Těmito slovy ukončil papež František svůj projev v závěru podzimního zasedání biskupské synody. Ve dnech 4. – 25. října 2015 se 270 biskupů z celého světa a téměř stovka dalších odborníků, posluchačů i delegátů jiných církví zamýšleli nad tématem rodiny a jejím poslání či povolání v církvi a současném světě.

Krátce před papežovým závěrečným vystoupením hlasovali biskupové o závěrečné zprávě (tzv. Relatio finalis), jež shrnovala výsledky synody. Všech 94 odstavců dokumentu bylo schváleno dvoutřetinovou většinou. Podobně jako v loňském roce jsou na konci zprávy uvedeny výsledky hlasování: minimální počet pro to, aby nějaký odstavec byl považován za výsledek synody, byl 177 (dvě třetiny z 265 hlasujících). "Osobně považuji cestu, kterou synoda urazila od pracovního dokumentuInstrumentum laboris až k závěrečné zprávě, za mimořádnou. Zpráva je mimořádně bohatá a také dobře vyvážená a uspořádaná," uvedl vatikánský mluvčí Federico Lombardi.

Dokument je rozdělený do tří částí: první, nazvaná Církev naslouchá rodině, shrnuje mnohé situace rodin ve světě i výzvy, jimž lidé v rodině čelí. Popisují se zde nejen např. proměny společnosti, vztah kultury a rodiny nebo otázky samoty, chudoby a ekologie; zvláštní oddíl je také věnovaný jednotlivých členům rodin, vdovcům a vdovám, lidem bez rodiny, utečencům nebo těm, kdo doma prožívají smutek. Jedna celá kapitola se také zabývá citovým životem v rodině.

Druhá část, nazvaná Rodina v Božím plánu, představuje rodinu v Bibli a církevním učení s důrazem na poslední papeže a zabývá se také např. nerozlučitelností manželství, vztahu mezi rodinou a církví nebo milosrdenstvím, které je základem hlásání víry.

Poslední část – Poslání rodiny – se věnuje hledání odpovědí na aktuální výzvy. Nalezneme zde např. téma přípravy na manželství, výchovy nebo evangelizace. Pozornost je věnována doprovázení těch, kdo žijí v komplexních situacích, např. po rozvodu, v druhém manželství nebo ve smíšeném manželství. Biskupové se také věnují tématu lidí s homosexuální orientací.  

Jelikož je biskupská synoda poradním hlasem papeže, který nemá rozhodovací pravomoc, byly výsledky jednání předány papeži Františkovi s žádostí, aby zvážil sepsání samostatného dokumentu věnovaného rodině. (zdroj: cirkev.cz)

Plné znění závěrečné zprávy v češtině.