Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Zaposlouchejte se do Radia Proglas


Datum:

Přinášíme nabídku vysílání Radia Proglas v týdnu od 16. do 22. listopadu 2015.

Zaposlouchejte se do Radia Proglas

Šestadvacet let žijeme ve svobodné společnosti, dvacet let vysílá Radio Proglas. Co nám tyto roky přinesly? Čemu jsme se naučili? V Noční lince budeme v pondělí 16. listopadu od 22.30 (do 23.30) vzpomínat na uplynulá léta společně s Marií Blažkovou.

Po smrti proroka ztratili muslimové autentického vykladače Koránu. Bylo tedy nutné najít způsob, jak řešit rozmanité životní události, které Korán neřeší anebo se jim nevěnuje podrobně. Mohamed byl podle muslimů správně vedený člověk a proto jsou jeho názory, výroky a jednání normami pro správný život. Díky tomuto předpokladu má islám bohaté sbírky tzv. hadísů, které se odvolávají na prorokovo myšlení a jednání. Dohromady tvoří sunnu, ze které vychází mimo jiné právo šaría. Více se můžete dozvědět ve třetí části cyklu Islám – znamení doby v pondělí 23. listopadu v 16.00 (do 16.25).

V našem každodenním životě se setkáváme s celou řadou aktivit, které více či méně zatěžují životní prostředí. Hovoříme v této souvislosti o tzv. ekologické stopě. Jak můžeme tuto stopu minimalizovat? Praktické rady pro ekologii všedního dne nám nabídne Petr Ledvina z poradny ekologického institutu Veronica. Řeč bude také o promyšleném nakupování, o dopravě, o správném výběru pracích prášků či
o efektivním využívání textilních produktů. Zachytíte v pondělí 16. listopadu ve 22.00 (do 22.25).

V Kafemlýnku v úterý 17. listopadu představíme šikovnou maminku a učitelku Barboru Wormovou, která plnými hrstmi rozdává inspiraci, umí krásně batikovat, vede domácnost, má čtyři děti a ještě je zvládne učit v "domácí škole". Rozhovor připravila Kateřina Rýznarová. Vysíláme mimořádně v 9.00 (do 10.00).

V italském Turíně uchovávají vzácnou relikvii - pohřební plátno, které pochází z Blízkého východu z počátku našeho letopočtu a mnozí věří, že je pohřebním plátnem Pána Ježíše. S plzeňským biskupem Františkem Radkovským se v Barvínku v úterý 17. listopadu na toto plátno podíváme tentokrát ne očima víry, ale očima moderních věd: fyziky, archeologie, umění, chemie nebo statistiky. Poslouchejte od 16.00 (do 16.55).

Dominikán P. Romuald Štěpán Rob byl v měsících před úmrtím v kontaktu s prezidentem Václavem Havlem. V rozhovoru v úterý 17. listopadu přináší netradiční a osobitý pohled na tuto přední českou osobnost. Pořad plzeňského studia Hroznata nabídneme ve 22.00 (do 22.25).

Soubor Jánošíček zpracovává v centru města Brna lidové písně a tance z různých slovenských regionů – Myjavy, Liptova, Terchové, Horehroní, Detvy nebo Zemplína. Jeho součástí je i dětská taneční složka a muzika, kterou vede Marek Jarolín. Muzika se stala vítězem přehlídky Hudební střípky Jaroslava Juráška 2015 a zahraje v živém vysílání projektu Muzikanti, to sú chlapci! ve středu 18. listopadu v 16.55 (do 17.55).

Safa Hassani je Afgánec. Doma vystudoval medicínu a ve spolupráci s organizací Podané ruce zakládal nestátní kliniky. Taliban ale správně usoudil, že za tohoto muže dostane výkupné. Safa Hassaniho unesli. Po zaplacení ho ale stále pronásledovali. Proto utekl do naší země. Nyní přijal pozvání do cyklu Bez obav? Přítomen bude také autor našeho aktuálního vzdělávacího cyklu o islámu teolog Jaroslav Franc. Záznam šesté besedy o migraci a integraci cizinců naladíte v sobotu 21. listopadu ve 22.10 (do 23.00).

Vysílání Radia Proglas je možné poslouchat on-line. Vysílací frekvence pro jednotlivé regiony a také mnoho zajímavých informací najdete na internetové adrese www.proglas.cz.