Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Muzeum v Jilemnici zahájilo výstavu o kardinálu Harrachovi


Datum:

V jilemnickém muzeu začala výstava o kardinálu Harrachovi, prvním primasu českém. Potrvá do konce února 2016.

Muzeum v Jilemnici zahájilo výstavu o kardinálu Harrachovi

Význačný český kardinál a pražský arcibiskup doby pobělohorské Arnošt Vojtěch Harrach za svého života korunoval tři krále a dvě královny a vysvětil údajně přes šest stovek kostelů. Výstava, kterou o jeho životě připravilo muzeum v Jilemnici, patří mezi největší počiny v dějinách muzea. "Pro výstavu jsme se snažili získat věci, které měl kardinál Harrach v rukou. Aby to bylo co nejautentičtější a také pastva pro oko. Ne jenom poučení," uvedl ředitel muzea Jan Luštinec. "Máme tady dokonce knihu s jeho vlastními přípisky nebo první vydání České mariánské muziky od Adama Michny z Otradovic, ve kterém je obsáhlá dedikace (věnování) kardinálovi," dodal ředitel.

Důvod, proč se právě jilemnické muzeum věnuje kardinálu Harrachovi, tkví ve skutečnosti, že rod, z něhož duchovní pocházel, vlastnil jilemnické panství. V muzeu ostatně návštěvníci naleznou stálou expozici věnovanou nejslavnějšímu členu rodu, a sice Janu Nepomuku Harrachovi, který stál v 19. století u počátků lyžování a turistiky v Krkonoších.

O kardinálu Arnoštu Vojtěchu Harrachovi se dnes mnoho neví, přestože byl možný ještě významnější osobností. Byl švagrem Albrechta z Valdštejna a měl pověst mimořádně obratného diplomata. Podle Jana Luštince šlo o osobnost evropského významu. "Třikrát volil papeže a sám byl horkým kandidátem na papeže," doplnil Luštinec.

Pražským arcibiskupem se stal jako pětadvacetiletý v roce 1623 a post zastával dlouhých čtyřiačtyřicet let. Kardinálem byl jmenován v roce 1626. "Harrach byl odpůrce násilné rekatolizace u nás, i když to neměl šanci prosadit," uvedl Luštinec. Kvůli sporům s vídeňským dvorem prý dokonce zvažoval abdikaci na arcibiskupskou funkci.

Kardinál Harrach se zapsal i do dějin královéhradecké diecéze. Prosadil, aby v Litomyšli založil piaristický řád gymnázium, které funguje dodnes. Snažil se pozvednout úroveň kněžstva a za jeho působení vznikly dvě diecéze - litoměřická a královéhradecká. (peš)

Fotografie ze slavnostní mše svaté k zahájení výstavy a vernisáže výstavy. Foto: Pavel Jiran, Pavel Vitvar