Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Galerie: Biskup Jan Vokál uctil válečné veterány


Datum:

Biskup Jan a generální vikář Josef Socha uctili památku válečných veteránů. Poklonili se i památce brigádního generála Františka Kryštofa.

Galerie: Biskup Jan Vokál uctil válečné veterány

Den válečných veteránů v kalendáři najdeme 11. listopadu, proto se právě v tento den konají v České republice pietní a vzpomínkové akce na všechny, kteří přežili válečné konflikty.

Pietní akt se proto uskutečnil také na královéhradeckém vojenském hřbitově na Pouchově. Zúčastnili se ho zástupci Senátu a Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, primátor Hradec Králové Zdeněk Fink se svojí náměstkyní Annou Maclovou, zástupci útvarů Armády České republiky a aktivních záloh, zástupci Českého svazu bojovníků za svobodu, Konfederace politických vězňů a Československé obce Legionářské. Pietního aktu se zúčastnil také královéhradecký biskup Jan Vokál a generální vikář Josef Socha. 

Ve druhé části shromáždění hosté uctili památku prvního legionáře, rodáka z Týniště nad Orlicí, brigádního generála Františka Kryštofa. Legionáře a vojáka, který podstoupil se ctí veškeré útrapy obou světových válek, ale za svou odvahu a hrdinství byl později komunistickým režimem uvězněn. Výbor pro obranu Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky podal v létě letošního roku ministru obrany Martinu Stropnickému návrh na ocenění generála Kryštofa resortním vyznamenáním Křížem obrany státu ministra obrany České republiky, in memoriam. (peš)

Fotogalerie