Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Kostnice v Sedleci překvapila nečekaným objevem


Datum:

Během první fáze rekonstrukce jedné z nejnavštěvovanějších památek Středních Čech byly odhaleny původní gotické křížové klenby.

Kostnice v Sedleci překvapila nečekaným objevem

V Sedleci u Kutné Hory se v loňském roce pustili do plánové několikaroční obnovy hřbitovního kostela Všech svatých se známou kostnicí (zpráva z roku 2014). Opravy, rozdělené do tří etap, započala rekonstrukce střechy kaple, krovu a teras. A právě tam čekalo stavitele překvapení. Hlavní projektant Vít Mlázovský uvádí, že původní domněnka byla, že některé jižní terasy vznikly až v průběhu barokních oprav a budou tudíž z cihel.

"Předpokládali jsme, že některé klenby se zřítily. Ale tady se ukázalo, že všechny tři klenby jsou kamenné, mohutné, gotické. Našli jsme vlastně autentickou situaci, kterou naposledy viděl Santini," říká Mlázovský. Právě podle koncepce Jana Blažeje Santiniho Aichla a opata Snopka byl na začátku 18. století kostelík v rámci celkové obnovy cisterciáckého kláštera obnoven. V té době bylo především třeba hřbitovní kostel zajistit staticky, Santini se ale také zasloužil o změny v interiéru, navrhl například výzdoby z kostí i dalších doplňků.

Přepracování projektu oprav

Nečekaný objev gotických kleneb povede k okamžitému přepracování projektu oprav. A potřeba přizpůsobovat celý proces obnovy tomu, co se v jejím průběhu objeví, vedla farnost Kutná Hora – Sedlec k rozhodnutí financovat celý projekt z peněz získaných na vstupném, proto bude také památka po celou dobu oprav přístupná veřejnosti. "Hledali jsme granty, ale postupem času se ukázalo, že nejlepší bude, když si to budeme financovat z provozu památky samotné, protože nám to naprosto uvolní ruce a nesváže nás to různými výběrovými řízeními, harmonogramy a termíny, které se budou muset splnit. My je samozřejmě budeme muset plnit, ale v případě že se pro dobro věci něco posune, tak víme s plným vědomím a za konzultací s těmi odborníky že je to správně." uvádí Petr Jakeš, ředitel organizační složky farnosti Kutná Hora - Sedlec, v krátkém dokumentu, který o kostnici i celkovém plánu oprav vznikl v loňském roce.

Kámen používaný k opravám se dováží z Rakouska 

Obnova této unikátní památky si vyžaduje i speciálně dovážený stavební materiál. "Celá řada těch původních kamenných prvků je vyrobena z místního kamene, kterému se říká mušlák. Je to kámen, který je naprosto charakteristický pro Kutnou Horu, a vidíte v něm zbytky mušliček a schránek mořských živočichů," popisuje Vít Mlázovský. Kámen typický pro Kutnou Horu již ale není v jejím okolí k dostání, mušlák se proto dováží z rakouských dolů.

První etapa rekonstrukce má trvat do poloviny příštího roku, stavebníky ještě čeká oprava severní terasy. Druhá fáze, ve které by mělo dojít k odvlhčení obvodového zdiva a podlahy, otevření některých zazděných oken a opravení venkovní fasády, se právě projektuje. Interiér a kosterní výzdoba se pak úprav dočká až během třetí etapy, ve které bude nutné přemístit, ošetřit a následně znovu instalovat přibližně deset tisíc lebek a statisíce kostí. (ht)