Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Vyšel sborník věnovaný dějinám královéhradecké diecéze


Datum:

U příležitosti 350 let královéhradecké diecéze se v loňském roce uskutečnila stejnojmenná konference. Nyní vyšel sborník.

Vyšel sborník věnovaný dějinám královéhradecké diecéze

U příležitosti 350 let královéhradecké diecéze se v loňském roce uskutečnila stejnojmenná konference, kterou uspořádal Diecézní teologický institut. Jako publikační výstup vyšel sborník příspěvků 350 let královéhradecké diecéze, který se na pultech knihkupců objevil v těchto dnech.

"Třísté padesáté výročí založení královéhradecké diecéze bylo vítanou příležitostí k reflexi řady významných témat z jejích dějin. Diecéze prošla od svého vzniku množstvím proměn a sehrála důležitou roli z hlediska náboženského života v regionu.
Též se významně zapsala do života kulturního i společenského a v řadě faktorů ovlivnila i celospolečenské dění. Jak tedy místní církev vešla v život a jak obohatila život univerzální církve, jak posloužila věřícím a jak prospěla obyvatelstvu východních Čech? To vše jsou otázky, které si klademe při pohledu zpět,"
řekl editor sborníku Petr Polehla.

Jednotliví autoři této publikace se zabývají tématy týkajícími se přímo dějin biskupství, ale též dějin institucí, u nichž bylo biskupství zřizovatelem či s nimiž úzce spolupracovalo. Pozornost je též věnována vybraným osobnostem královéhradecké diecéze. K tématům přistupují badatelé zejména z hlediska církevních, regionálních a kulturních dějin, ale též z hlediska historické demografie, dějin správy a dějin umění. (peš)