Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Zaposlouchejte se do Radia Proglas


Datum:

Vysílání Radia Proglas v týdnu od 31. 8. do 6. 9. 2015

Zaposlouchejte se do Radia Proglas

Tip Proglasu. Od 1. září se po prázdninové odmlce vrací do vysílání ranní zíváčky pro děti. Nachystané jsou písničky, zajímavosti i soutěž, která dětem nabídne zbrusu nové disciplíny. Mezi ty letošní patří zvuky zvířat, hrady a zámky, nářečí, biblické postavy a popletené pohádky. Čtvrthodinu pro děti naladíte každý všední den v 6.45 (do 7.00).

U příležitosti 750. výročí založení Českých Budějovic se děkanství u sv. Mikuláše rozhodlo zrestaurovat a vystavit v kostele sv. Mikuláše ostatky sv. Auraciána. Pořad jihočeského studia Jan Neumann v pondělí 31. srpna přiblíží vlastní antropologický výzkum ostatků světce a relikviář. Poslouchejte ve 22.00 (do 22.25).

Úplně jednoduchý, tužkou na kousek papíru načrtnutý obrázek domu. O tom, co prostý dům lidského života dělá krásným, o tom, co je očím neviditelné a také o rovnováze mezi pořádnou dřinou a čímsi, co je z milosti darováno, bude vyprávět devítidílná série v pořadu Tichá pošta redakce TWR, která nese název Dům jako ze žurnálu. První povídání je připraveno na úterý 1. září v 9.15 (do 9.30).

Liga pro lidská práva se zabývá situací lidí, kteří nějakým způsobem potřebují pomoc. Projekt Férová škola se snaží zlepšit podmínky dětí, které potřebují zvláštní péči a je třeba je začlenit do kolektivu vrstevníků. Spolupracuje se školami a rodinami. O projektu bude v Kafemlýnku v úterý 1. září hovořit pedagožka Olga Kusá, a to od 9.30 (do 10.30).

Sestřih z cyklu Sto českých nej vás v Barvínku v úterý 1. září vezme na pražské Hradčany. Prohlédnete si hrad i katedrálu sv. Víta, Václava a Vojtěcha. A také se podíváte, jak vznikal betlém pro poutní kostel sv. Jana Křtitele ve Žďáru nad Sázavou. Poslouchejte od 16.00 (do 16.55).

Společně s věřícími z Církve československé husitské se zúčastníme jejich nedělní liturgie a také si popovídáme o jejich životě, práci a nadějích. Poslouchejte pořad olomouckého studia v úterý 1. září ve 22.00 (do 22.25).

Téměř každý z nás cítí zvláštní spojení se svou rodnou obcí či krajem. Dvojnásob to platí u citlivých lidí se zájmem o historii či národopis. I ve vzájemném vztahu členů dvou dudáckých kapel z nejvýraznějších chodských obcí, Postřekova a Mrákova, lze postřehnout momenty sympatického sousedského soupeření. Národopisný soubor z Postřekova i Chodský soubor z Mrákova se svými zpěváky v záznamu slovem chválí svoje hezké vesnice. Záznam z letošních 61. Chodských slavností v Domažlicích naladíte ve Folklorním okénku ve středu 2. září v 16.55 (do 17.55). Režii a průvodní slovo obstaral Zdeněk Vejvoda.

Dechová hudba Zlaťanka poprvé vystoupila v květnu roku 1995. Jejím kapelníkem je Ladislav Hrdlička. Ke svým dvacátým narozeninám si kapela nadělila CD nosič, které představíme v týdeníku Hrajte, kapely! ve čtvrtek 3. září od 16.55 (do 17.55).

Farnost Povýšení sv. Kříže v Karviné navštívíme ve čtvrtek 3. září. Od 22.00 (do 22.25) si poslechnete rozhovor s P. Przemyslawem Antonim Traczykem.

Živě z Prahy v pátek 4. září bude věnováno stému výročí vzniku Kongregace Dcer sv. Pavla. Hosty pořadu jsou představená pražské komunity sestra Isidora Pérez a sestra Andrea Hýblová, která bude brzy skládat věčné sliby. Naladíte od 9.30 (do 10.30).

Soukromá zjevení, kdy Bůh hovoří přímo k srdci člověka, jsou přítomna jak v Písmu, tak v tradici církve. Fenomén soukromých zjevení však s sebou přináší i řadu nebezpečí. Jaká jsou spolehlivá vodítka pro rozlišení Božích autentických zjevení od vlastních duchovních fantazií? Jakou roli v posuzování zjevení sehrává společenství církve? Které skupiny lidí zjevením nejčastěji podléhají? Odpovědi na tyto otázky uslyšíte v pořadu Dotýkání světla v pátek 4. září ve 22.00 (do 22.25).

Týdeník Slyšte, lidé! má v sobotu 5. září podtitul Z Česka až na konec světa. Od 19.15 (do 20.15) představíme nahrávky z poslední doby, ve kterých se pojí český prvek s vlivem dálek. Může jít o inspiraci cestami, o hru na exotické hudební nástroje nebo přímo o spolupráci českých a zahraničních umělců. V pořadu uslyšíte například hráče na didgeridoo Dalibora Neuwirta a jeho projekt Zenový čaj, duo Korajunglejazz, česko-americké trio Ivy Bittové Eviyan nebo norsko-českou skupinu Deshane.

Práce významného českého historika Zdeňka Kalisty přinesla nový pohled na barokní umění. Datem vydání již starou, ale v mnohém stále velmi aktuální publikaci Tvář baroka představíme v Knihovničce Proglasu v neděli 6. září ve 13.20 (do 13.30).

P. Josef Prokeš působil od začátku své kněžské služby jako spirituál Biskupského gymnázia v Českých Budějovicích a staral se také o věřící přicházející do místního kostela Obětování Panny Marie. Jeho pozornosti se těšili rovněž lidé Boha hledající. Nyní Josef město opouští a vydává se za dalším studiem do Říma. Za uplynulými sedmi lety se ohlédne spolu s redaktorkou Kateřinou Brichcínovou a vy si jejich rozhovor můžete naladit v rámci relace Křesťan a svět v neděli 6. září od 17.00 (do 17.30).

V aktuálním týdnu vysíláme v přímém přenosu následující bohoslužby:

v úterý 1. září v 18.00 mši svatou ze studia Proglasu za zemřelé posluchače; ve čtvrtek 3. září v 18.00 mši svatou z kostela Panny Marie Sněžné v Praze;v pátek 4. září v 18.00 mši svatou z kostela sv. Augustina v Brně;v neděli 6. září v 9.00 mši svatou z kostela sv. Jana Nepomuckého v Plzni.

Vysílání Radia Proglas je možné poslouchat on-line. Vysílací frekvence pro jednotlivé regiony a také mnoho zajímavých informací najdete na internetové adrese www.proglas.cz.