Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Galerie: Svatovavřinecká pouť na Sněžku


Datum:

Na svátek sv. Vavřince se čeští a polští poutníci vypravili na Sněžku, aby tam společně slavili poutní mši svatou.

Galerie: Svatovavřinecká pouť na Sněžku

V pondělí 10. srpna se uskutečnila tradiční poutní mše svatá na Sněžce, při níž si čeští a polští poutníci připomněli svatého Vavřince. Mši svatou celebroval lehnický biskup Zbigniew Kiernikowski, přítomen byl mimo jiné i emeritní lehnický biskup Stefan Cichy, královéhradecký biskup Jan Vokál a čeští i polští kněží.

Fotogalerie


Putování očima poutníka 
Při rozbřesku se u kostela sv. Petra ve Špindlerově Mlýně sešli poutníci z různých koutů české země, kteří přišli na pozvání vrchlabské farnosti a Papežských misijních děl (PMD), jejichž národní kancelář sídlí ve Špindlerově Mlýně. Před vyjitím na cestu si účastníci určili úmysl pouti, pomohli jim v tom kamínky, které si každý podle přání nasbíral a určil, za co chce putování obětovat. Jakmile dostali požehnání, vydali se směrem k nejvyšší hoře Česka. Z úst putujících zněla modlitba růžence, povídalo se o misiích a bylo i dost času se vzájemně poznat a podpořit ve víře. Kolem 9:30 čekalo všechny u Rennerovy studánky občerstvení chladnou čerstvou vodou, kterou si přítomní nesly až na cíl pouti a dali si ji požehnat.

Vyvrcholením náročného putování byla ve 12:00 mše svatá u kapličky sv. Vavřince, patrona PMD, jáhna a mučedníka. Mši svatou celebroval polský biskup Zbigniew Kiernikowski a byli přítomni biskup Stefan Cichy z Legnice, biskup Jan Vokál, čeští a polští kněží, národní ředitel PMD v ČR a další. Na úvod, po přečtení dopisu od polského prezidenta, zazněl také pozdrav diecézní ředitelky Papežských misijních děl pro královéhradeckou diecézi Bronislavy Halbrštátové, která prosila přítomné o modlitbu a podporu papežských misií a národní ředitel PMD Leoš Halbrštát předal biskupům svíce s misijními symboly. Při mši svaté polský biskup zdůraznil pouť na horu jako překonávání překážek, při kterých poutník poznává sám sebe a cestou se oprošťuje od přetvářky. Zároveň vyzdvihl setkání na vrcholu jako příležitost k naslouchání Božímu hlasu. Po mši svaté byly pro přítomné připraveny misijní materiály a pracovníci české národní kanceláře PMD se setkali s emeritním polským národním ředitelem Papežského misijního díla šíření víry P. Bogdanem Michalskim . Právě on chválil skvělou mnohaletou spolupráci s PMD v České republice a překrásnou tvorbu našich misijních filmů, které v sousední zemi dostaly polské titulky a získaly si velkou oblibu.

Každý, kdo putoval na Sněžku ze Špindlerova Mlýna, dostal slibované překvapení – pro tento účel vyrobenou Kartičku poutníka, do níž se na vrcholu otisklo nesmazatelně razítko s obrázkem kaple sv. Vavřince na Sněžce. Putujícím stvrdil platnost pouti také podpis kněze. Kartička poutníka, vydaná Římskokatolickou farností Vrchlabí, měla premiéru právě zde u svatého Vavřince, jenž je patronem Krkonoš a také vrchlabského kostela. P. Jiří Šlégr, bývalý národní ředitel PMD, který teď vrchlabskou farnost vede, k tomu dodává: "Věřím, že putování pod ochranou sv. Vavřince nám všem pomůže růst ve víře a objevovat krásu ve službě potřebným a chudým. Za svatým Vavřincem na Sněžku naše putování začalo. Na Kartičce poutníka ještě čeká ještě dalších 7 volných políček, což znamená, že máme ještě další putování před sebou. To nejbližší plánujeme v říjnu, kdy se chceme vydat ke sv. Františkovi z Assisi k Erlebachově Boudě, kde se na všechny těšíme a k putování zveme již teď."

Vedení Římskokatolické farnosti – děkanství Vrchlabí a národní kancelář Papežských misijních děl děkuje všem, kdo tuto pouť jakkoliv podpořili a věří, že se s letošními účastníky ale i s mnohými dalšími i v příštích letech se opět na Sněžce setkají.