Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Zaposlouchejte se do Radia Proglas


Datum:

Vysílání Radia Proglas v týdnu od 29. 6. do 5. 7. 2015.

Zaposlouchejte se do Radia Proglas

Tip Proglasu. V sobotu 4. července nabídneme v několika blocích během celého dne mimořádné vysílání ze Dnů lidí dobré vůle. Tato akce se již tradičně koná na moravském poutním místě Velehrad před slavností sv. Cyrila a Metoděje. Těšit se můžete na rozhovory s osobnostmi duchovního i kulturního života, poutníky, kteří na Velehrad zavítají, nebo na reportáže z dílčích programů Dnů lidí dobré vůle. Poslouchejte v sobotu v 11.05, 13.30, 17.00 a 18.30. Ve 21.05 vás pozveme k modlitbě večerních chval z velehradského areálu.

V pondělí 29. června v 16.00 (do 16.25) naladíte závěrečnou část seriálu Husovská dilemata, ve kterém prof. Ctirad V. Pospíšil představoval témata své knihy vydané u příležitosti 600. výročí upálení Mistra Jana Husa.

S Josefem Bartoněm se zastavujeme nad některými etapami vývoje Moderního českého biblického překladu. K poslechu nabízíme v pondělí 29. června od 22.00 (do 22.25).

Právnickou poradnu s Liborem Botkem otevřeme v pondělí 29. června v Noční lince od 22.30 (do 23.30). Zapojte se do živého vysílání a ptejte se hosta redaktora Antonína Žolnerčíka.

V Kafemlýnku 30. června představíme myšlenkovou koncepci „sociální dělohy“ rodinných poradců Vladislava Chvály a Ludmily Trapkové podle knižního titulu Žena a muž v rodině. A pozveme vás k povídání o říjnové biskupské synodě věnované právě tématu rodina. Nebude chybět ani tip na putování po hradech a zámcích v deštivém počasí. Poslouchejte od 9.30 (do 10.30).

Školní rok 2014/15 je definitivně za námi. V Barvínku se s ním v úterý 30. června rozloučíme a radostně přivítáme prázdniny. Poslouchejte od 16.00 (do 16.55).

V úterý 30. června ve 22.00 (do 22.25) se setkáte se studentkou etnologie Veronikou Pospíšilovou, která rozběhla a zrealizovala projekt na výstavbu školy v jedné kambodžské vesnici. Pořad jihočeského studia nese podtitul Pohádka o hvězdicích a škola v Kambodži

V relaci Fujarôčka moja slovenského Radia Lumen, jejíž autorkou je Alžbeta Lukáčová, se zaměříme na mezinárodní soutěž rozhlasových nahrávek hudebního folkloru Grand prix Svetozára Stračinu 2015. První díl uvedeme ve středu 1. července od 16.55 (do 17.55).

V pořadu Hrajte, kapely! si ve čtvrtek 2. července poslechnete sestřih záznamu z Mezinárodního folklorního festivalu Strážnice 2011. Nedělní odpoledne patřilo jako každý rok milovníkům dechovky. V druhém dílu si poslechnete písně v podání mládežnické dechové hudby Svatobořáci a dechové hudby Žadovjáci. Naladíte v 16.55 (do 17.55).

V neděli 14. června v 15.00 proběhlo slavnostní otevření Boromejské zahrady v Brně. V ní se budou konat letní příměstské tábory, výukové programy pro děti i dospělé nebo bylinkové dílny. Už dnes zahrada slouží široké veřejnosti, která si na pronajatých vyvýšených záhoncích pěstuje ovoce, zeleninu i květiny. S námi se tam můžete podívat také! Ve čtvrtek 2. července od 22.00 (do 22.25).

Pořad Živě z Prahy o prázdninách vysílat nebudeme. Místo něj naladíte v pátečním dopoledni seriál o evropských křesťanských osobnostech. V pátek 3. července v 9.30 (do 9.50) se věnujeme životu a dílu Abbé Gregoira.

V pátek 3. července nabídneme v rámci Všimli jsme si pořad k letošnímu jubileu 600 let od upálení Mistra Jana Husa. O významu této osobnosti české historie, jeho díle, ale i o akcích, které se u této příležitosti v naší zemi konají, hovoříme od 16.00 (do 16.45).

Alexandra Polarczyk vystudovala operní zpěv na ostravské konzervatoři. Angažmá v divadle ji ale nenaplňovalo. V té době objevila duchovní písně a chorály středověké abatyše Hildegardy z Bingen a jak sama říká, úplně jim propadla. O tom, jaká byla její cesta k Hildegardě, jak vypadá a co vyžaduje samotná interpretace jejího díla, uslyšíte v pořadu Oktáva v pátek 3. července v 16.55 (do 17.25).

V pátek 3. července nabídneme první část vzdělávacího seriálu oMistru Janu Husovi. U příležitosti výročí 600 let od jeho upálení se budeme s různými osobnostmi zabývat touto mimořádnou postavou našich dějin. V prvním dílu nabídne svůj pohled biskup František Radkovský. Naladíte ve 22.00 (do 22.25).

V týdeníku Slyšte, lidé! v sobotu 4. července se budeme věnovat fenoménu hudebního alba jako konceptu, tedy uceleným kolekcím písní, které na sebe navazují nebo které pojí jedno téma. Příklady budeme hledat na nahrávkách, které vyšly v posledních letech. Těšit se můžete například na amerického saxofonistu Rudreshe Mahanthappu, na Jiřího Suchého, na persko-německou skupinu Cyminology nebo na českou kapelu Luno. Poslouchejte ve čtvrt od 19.15 (do 20.15).

Autorka dokumentu z cyklu Mezi slovy Alžběta Prudilová se před půl rokem rozhodla odjet na šest měsíců do Jižní Ameriky. Jejím cílem nebylo cestovat a užít si půl rok volna, ale strávit nějaký čas s dětmi alkoholiků a drogově závislými. Pracovala jako dobrovolník v komunitě a škole, které v chudé části brazilského Alagoinhas v 60. letech založili bratři z Taize. Své dojmy a zážitky zaznamenala v autobiografickém dokumentu, který uslyšíte v sobotu 4. července ve 22.10 (do 23.10).

Knihu Evangelium na každý den Silvana Faustiho představíme v Knihovničce Proglasu v neděli 5. července ve 13.20 (do 13.30).

P. Milan Vavro je knězem je od roku 1991. V současné době je děkanem ve Slavkově u Brna. Za jeho působení se ledacos změnilo nejenom v samotné slavkovské farnosti. Rozhovor si poslechnete v cyklu Křesťan a svět v neděli 5. července v 17.00 (do 17.30).

V aktuálním týdnu vysíláme v přímém přenosu následující bohoslužby:

v pondělí 29. června v 17.30 mši svatou z katedrály sv. Petra a Pavla v Brně;v úterý 30. června v 18.00 mši svatouz kostela sv. Augustina v Brně; ve čtvrtek 2. července v 18.00 mši svatou z kostela Panny Marie Sněžné v Praze; v pátek 3. července v 18.00 mši svatou z kostela sv. Augustina v Brně; v neděli 5. července v 9.00 mši svatou z kostela sv. Jana Nepomuckého v Plzni-Borech.

Vysílání Radia Proglas je možné poslouchat on-line. Vysílací frekvence pro jednotlivé regiony a také mnoho zajímavých informací najdete na internetové adrese www.proglas.cz.