Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

České dějiny překvapily Američany


Datum:

Opery o P. Josefu Toufarovi a Miladě Horákové ve Spojených státech připomněly krutost komunistického režimu.

České dějiny překvapily Američany

Na závěr dvouměsíčního cyklu, který v USA přibližoval československé dějiny 20. století, představila v New Yorku opera Národního divadla příběh P. Josefa Toufara, kněze umučeného komunistickým režimem v souvislosti s číhošťským zázrakem. Dokumentární komorní opera Toufar, která je opatřena anglickými a německými titulky, vychází z dobových tištěných, zvukových a obrazových záznamů. Operní pěvkyně Soňa Červená se v reportáži České televize vyjádřila k reakci amerického publika: "Potom za námi přišlo několik Američanů, kterým se představení sice moc líbilo, ale říkali 'prosím vás, to je opravdu příběh, který se stal?!!' "

V Českém centru se také promítal záznam opery o Miladě Horákové, která podle slov Jany Kánské dobře ukazuje charakter její matky a také krutost tehdejšího režimu. "Mě by v životě nenapadlo, že se takto specifická tematika - vlastně ryze česká, týkající se našich dějin, ať už Milada Horáková nebo Josef Toufar, že to vůbec vzbudí zájem, aby se na to chodili v Praze a v zahraničí koukat cizinci a aby to ještě cestovalo." konstatoval autor obou libret Aleš Březina. (ht)

Televizní pořad o inscenaci Toufar, která se na Nové scéně bude hrát znovu 18. a 19. listopadu 2015, můžete zhlédnout ZDE

ilustrační foto z www.narodni-divadlo.cz