Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Před 95 lety se narodil arcibiskup Otčenášek


Datum:

Právě před 95 lety, 13. dubna 1920, se v Českém Meziříčí narodil 23. biskup královéhradecký Karel Otčenášek.

Před 95 lety se narodil arcibiskup Otčenášek

   

Karel Otčenášek se narodil v Českém Meziříčí na Rychnovsku 13. dubna 1920. Na kněze byl vysvěcen v březnu 1945 a o pět let později ho tajně v kapli biskupské rezidence v Hradci Králové vysvětil na biskupa Mořic Pícha, Otčenáškův předchůdce na královéhradecké biskupské katedře. Karel Otčenášek, jeden z nejmladších římskokatolických biskupů té doby prožil jako vezeň deset a půl roku v komunistických žalářích. Odsouzen byl za podvracení republiky, špionáž a velezradu. Po amnestii v roce 1962 pracoval jako dělník v mlékárně a do duchovní správy se mohl vrátit v roce 1965.

Po pádu komunistického režimu, který Karla Otčenáška tvrdě pronásledoval a kterému nikdy nepodlehl, se mohl vrátit ke svému životnímu poslání. Do úřadu biskupa v Hradci Králové se vrátil po roce 1989. Rezignoval v červnu 1998 a ve funkci jej vystřídal Dominik Duka, současný arcibiskup pražský a primas český. Krátce nato mu tehdejší papež a jeho osobní přítel Jan Pavel II. udělil osobní titul arcibiskupa. V roce 1995 obdržel Řád Tomáše Garrigua Masaryka, získal také čestné občanství Hradce Králové a další ocenění. 

Karel Otčenášek zemřel ve věku 91 let 23. května 2011, pohřben je v kryptě katedrály Svatého Ducha v Hradci Králové. "Odchází pevný svědek víry, člověk, pro kterého věrnost slibu, věrnost ideálu nebyla prázdným slovem. Co je však v těchto chvílích zvláště dobré připomenout a brát si jako inspiraci, je jeho vztah k národu a vlasti," uvedl tehdy Dominik Duka. (peš)