Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Nalaďte si Radio Proglas


Datum:

Přinášíme přehled vysílání pro týden od 16. do 22. února.

Nalaďte si Radio Proglas

Tip Proglasu. O Popeleční středě, 18. února, dojde k několika programovým změnám. V 15.00 se můžete připojit k pobožnosti křížové cesty, ihned po jejím skončení zařazujeme poselství papeže Františka k letošní postní době. V 16.00 nebudeme vysílat Rozhlasové městečko, ale naladíte předpremiéru postního cyklu Pojď za mnou!, v němž se zabýváme lidskými projevy Ježíše Krista, v první části konkrétně jeho poslušností. Folklorní okénko se v 16.55 ohlédne do předvelikonočního kalendáře našich předků. V 18.00 nabízíme přímým přenosem mši svatou z kostela sv. Augustina v Brně. Ve 22.30 naladíte pořad zaměřený na začínající postní dobu. Jak využít tuto příležitost, jak se připravit na velikonoční triduum, jaký půst si uložit a co je vlastně jeho cílem? Na tyto otázky odpoví P. Damián Jiří Škoda.

Čtvrtý díl vzdělávacího cyklu O katechezi od Adama přiblíží, jak vypadá adekvátní lidská odpověď na Boží sebesdílení a sebedarování vrcholící v Ježíši Kristu. Zjistíme, že se jedná o svobodný a odpovědný úkon víry. Naladíte v pondělí 16. února od 16.00 (do 16.25).

Právnická poradna s Liborem Botkem vás čeká v Noční lince v pondělí 16. února od 22.30 (do 23.30). Zapojte se do vysílání!

Jak je to s výživou miminek, která se narodí předčasně? Jaké mají šance a co se daří v péči o ně docílit? K rozhovoru pozve Adriana Růžičková doktorku Magdalenu Chvílovou-Weberovou, která pracuje jako primářka Neonatologického oddělení nemocnice v Havlíčkově Brodě. Poslouchejte v Kafemlýnku v úterý 17. února od 9.30 (do 10.30).

Eva Štixová se narodila během druhé světové války a první roky svého života strávila v koncentračním táboře v Terezíně. Nyní, jako předsedkyně Židovské obce v Plzni, je zodpovědná za zachování židovské kultury a tradic nejen v tomto městě, ale v celém západočeském regionu. Rozhovor s Evou Štixovou uvedeme v úterý 17. února ve 22.00 (do 22.25).

Na Popeleční středu jsou známy obřady „utopení“ pištce, zakopávání dud, houslí či basy nebo zapřahání svobodných dívek do pluhu. Také následující období je spojeno s již téměř zapomenutými lidovými obřady. Folklorní okénko ve středu 18. února slibuje na vlnách Proglasu výběr z vynikajících nahrávek českých lidových muzik a nahlédnutí do předvelikonočního kalendáře našich předků. Poslouchejte od 16.55 (do 17.55).

Opavské centrum pro rodinu slouží rodinám - a nejen jim - již dvacet let. Na jeho nesmělé počátky zavzpomínají a dnešní bohatou činnost představí manželé Dostálovi. Poslouchejte ve čtvrtek 19. února ve 22.00 (do 22.25).

O duchovní a lidové hudbě v Čechách budeme hovořit v magazínu Živě z Prahy s docentem Jaroslavem Krčkem v pátek 20. února od 9.30 (do 10.30).

V relaci Všimli jsme si v pátek 20. února se budeme věnovat začínající postní době. Uslyšíte nejen o jejím smyslu, ale také o některých akcích, které pravidelně během postu probíhají – například postní almužna či duchovní obnovy. Naladíte v 16.00 (do 16.45).

Hostem týdeníku Oktáva bude v pátek 20. února violista Karel Plocek, který nám představí nově vydaný kompaktní disk s nahrávkami komorních skladeb tří českých autorů období klasicismu: Vranického, Kypty a Kramáře. Poslouchejte v 16.55 (do 17.25).

Ježíš z Nazareta vykoupil člověka i svým ukázkovým životem. Kdo žije jako Kristus, dojde spásy. Dotýkání světla v postní době proto věnujeme zamyšlení nad lidskými projevy Ježíše a jeho chováním. Poprvé se v pátek 20. února ve 22.00 (do 22.25) zaměříme na Ježíšovu poslušnost, kterou mimo jiné projevil přijetím křtu a odmítnutím ďáblových pokušení.

Některé vnímáme více, některé méně. Za přestoupení některých nás trestá stát, za nerespektování jiných neseme třeba šrámy na těle. Jde o zákony. Zákony mají paragrafy, život má pravidla. Jaká pravidla máme poslouchat? To je základní otázka rozhovoru Vlastimila Kolegara a misionáře Antonína Váhaly, který se přistěhoval do Olomouckého kraje z USA. Pořad Na sobotní frekvenci Proglasu z produkce TWR naladíte 21. února od 8.00 (do 9.00).

Manželé Slámovi zasvětili svůj profesní život péči o umírající. Ondřej je lékařem v paliativní ambulanci Masarykova onkologického ústavu v Brně, Regina je vedoucí lékařkou v Hospicu sv. Alžběty. Proč se jako lidé středního věku snaží orientovat právě na umírající? A co jim jejich práce přináší? Poslechnete si v cyklu Mezi slovy v sobotu 21. února ve 22.10 (do 23.10).

Co všechno musí vytrpět lidé, kteří chtějí pomáhat trpícím? Nad odpovědí se zamýšlí doktorka Taťjána Horáková, prezidentka Mezinárodní humanitární organizace lékařů na pomoc raněným a nemocným dětem ve válečných oblastech. Rozhovor s ní naladíte v rámci cyklu Křesťan a svět v neděli 22. února v 17.00 (do 17.30).

V aktuálním týdnu vysíláme v přímém přenosu následující bohoslužby:

v úterý 17. února v 18.00 mši svatou ze studia Proglasu za posluchače, přátele Proglasu;ve středu 18. února (Popeleční středa) v 18.00 mši svatou z kostela sv. Augustina v Brně; ve čtvrtek 19. února v 18.00 mši svatou z kostela Panny Marie Sněžné v Praze; v pátek 20. února v 18.00 mši svatou z kostela sv. Vojtěcha v Českých Budějovicích-Čtyřech Dvorech; v neděli 22. února v 9.00 z duchovního centra v Brně-Lesné.

Vysílání Radia Proglas je možné poslouchat on-line. Vysílací frekvence pro jednotlivé regiony a také mnoho zajímavých informací najdete na internetové adrese www.proglas.cz.