Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Galerie: Začala Tříkrálová sbírka. Koledníkům požehnal biskup Jan


Datum:

Tříkráloví koledníci se vypravili do ulic Hradce Králové, aby vybrali peníze na pomoc potřebným lidem. Na cestu jim požehnal biskup Jan Vokál.

Galerie: Začala Tříkrálová sbírka. Koledníkům požehnal biskup Jan

O svátku Zjevení Páně se katedrála Svatého Ducha v Hradci Králové zaplnila malými i velkými koledníky převlečenými do kostýmů tří králů. Přišli si pro biskupské požehnání na cestu po městě v rámci tradiční charitní Tříkrálové sbírky, která se v Hradci Králové letos koná již po šestnácté, tedy o rok déle než v celé České republice. Požehnání se jim dostalo od královéhradeckého sídelního biskupa Jana Vokála.

Tři a půl tisíce koledníků

„V královéhradecké diecézi vyrazilo do ulic přes tři a půl tisíce skupinek tří králů, z nichž více než dvě stovky koledují v Hradci Králové a okolí. Na Hradecku budou tři králové opět soutěžit o nejkrásnější tříkrálový kostým, na Náchodsku a Broumovsku pak o nejzajímavější fotografii z Tříkrálové sbírky,“ uvádí Jana Karasová z Diecézní katolické charity Hradec Králové a dodává, že na Pardubicku začala Tříkrálové sbírka již v neděli 4. ledna na Pernštýnském náměstí, kde koledníkům požehnal světící královéhradecký biskup Josef Kajnek. Při zahájení nechyběl tradiční průvod tří králů na koních a dětské vánoční divadlo.

Peníze půjdou na konkrétní pomoc

Výtěžek sbírky Charita věnuje na pomoc všem potřebným. „Například na Královéhradecku, Ústecko-orlicku i Poličsku budou koledníci prosit o dar na podporu domácí hospicové péče, na Pardubicku na rekonstrukci objektu centra odlehčovacích služeb pro nemohoucí seniory. Na Havlíčkobrodsku na pomoc rodinám v tísni, v Jičíně na dobrovolnické programy na pomoc dětem a mládeži, seniorům a nemocným. Peníze vybrané na Rychnovsku použijeme na podporu Stacionáře sv. Františka, kde pomáhají lidem s mentálním postižením i seniorům. V Dobrušce mohou lidé podpořit službu osobní asistence pro lidi se zdravotním postižením, na Litomyšlsku Charitní pečovatelskou službu a v Červeném Kostelci Hospic Anežky České a Domov sv. Josefa pro nemocné roztroušenou sklerózou,“ vyjmenovává prezident Diecézní charity Hradec Králové Josef Suchár. Část výtěžku podpoří také rozvojové projekty Adopce na dálku v Indii.

V tříkrálových kostýmech budou koledovat školáci a studenti, skauti a světlušky, dobrovolníci a zaměstnanci Charit. Se zapečetěnými kasičkami je lidé mohou potkávat až do 14. ledna. Koledníci Charity vybírají finanční příspěvky do úředně zapečetěné kasičky opatřené charitním logem a obdarovávají dárce drobnou pozorností – cukříky a kalendáříky. Vedoucí skupinky je vybaven průkazem koledníka.

Praktické informace

Informace o dalších záměrech a doprovodných akcích sbírky najdete v na těchto stránkách v Kalendáři akci, na www.hk.caritas.cz a v Charitních listech v IKD 1/2015. Charity a farnosti pro vás připravily tříkrálové koncerty a průvody, živé betlémy a také zajímavé akce pro koledníky. O Tříkrálové sbírce v celé České republice více na www.trikralovasbirka.cz a na facebooku: trikralovasbirka.

Do sbírky můžete přispět také dárcovskou SMS ve tvaru: DMS KOLEDA na číslo 87777 nebo bankovním převodem či poštovní poukázkou na konto: 66008822/0800 u ČS, VS: 777. (peš)

Fotogalerie