Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Zaposlouchejte se do "vánočního" Radia Proglas


Datum:

Přinášíme vám několik tipů z vysílání Radia Proglas na "vánoční" týden od 22. do 28. prosince 2014.

Zaposlouchejte se do "vánočního" Radia Proglas

Druhý vatikánský koncil byl koncilem dvou papežů. Svolal, zahájil jej a první etapu prožil papež Jan XXIII. Druhou etapu koncilu vedl Pavel VI. Někdy bývá označován jako uzavřený papež. Nakolik je toto oslovení pravdivé? Z jakých poměrů tento papež pocházel? Proč si zvolil právě toto jméno a jak definoval svůj program? Uslyšíte v Církevních dějinách v zrcadle času v pondělí 22. prosince od 16.00 (do 16.25).

V čem je síla vánoční skutečnosti, v čem slabost v jejím šíření? Kde jsem já, živá figurka, ve výjevu klanění pastýřů před Betlémem? Stojím, ležím, zády, čelem, co mám v rukou? Volejte otci Martinovi do Noční linky v pondělí 22. prosince ve 22.30 (do 23.30).

Barbora Wormová je maminka čtyř dětí, které učí v takzvané domácí škole. Jak to zvládá? Uslyšíte v Kafemlýnku v úterý 23. prosince od 9.30 (do 10.30).

V magazínu Barvínku v úterý 23. prosince si představíme adventní album skupiny Oboroh, seznámíme se s některými prosincovými světci, zahrajeme si jednu deskovou hru a podíváme se na zoubek dětským křesťanským časopisům, které vyjdou v lednu. Naladíte od 16.00 (do 16.55).

V úterý 23. prosince uslyšíte závěrečnou část cyklu Královéhradecká diecéze v proměnách času. Jaká je její současnost? V pořadu se ohlédneme za papežskými návštěvami, vybudovanými hospici i novými aktivitami. Zavzpomínat na své působení v diecézi přišel do studia i kardinál Dominik Duka. Naladíte ve 22.00 (do 22.25).

Sváteční pohádku naladíte na Proglasu během vánočních svátků vícekrát a vždy v čase od 14.00 (do 14.30). Vyprávění o jednom chuďasovi, který dostal jako dar kouzelný mlýnek, uslyšíte na Štědrý den. Kašpar, Melichar a Baltazar – to je podtitul pohádky, kterou odvysíláme 25. prosince. Pohádku o tom, jak přišly Vánoce a jak za všechno mohla jedna vánočka, přineseme 26. prosince. Uslyšíte také příběh o rodině, kde na Vánoce úplně zapomněli a připomenul jim to až vánoční kapr. V neděli 28. prosince se podíváme do země, kde celé dny svítí slunce, místo vody je tu moře písku a zdi měst svítí i v noci, protože jsou z bílého kamene. Žijí tu dva bratři - princové, podobní si jako vejce vejci. Kdo z nich má být králem? A kdo je rozsoudí?

Zdeněk Vejvoda otevře vánoční vysílání na vlnách naší stanice. Připravil si pro vás lidovou hudbu a poezii českých Vánoc, která dokreslí atmosféru u vaší sváteční večeře. Nalaďte si Folklorní okénko s podtitulem Dej Pán Bůh Štědrý večer ve středu 24. prosince v 16.00 (do 16.55).

Chudý student se vypraví ve sněhu a vánici domů k rodičům na vánoční svátky. Jeho cesta nebude jednoduchá. Premiéru povídky šumavského spisovatele Karla Klostermanna Na cestě k domovu uvedeme 24. prosince ve 20.00 (do 20.25).

Zajímá vás, jak se žije lidem od cirkusu? Jak vypadá jejich běžný pracovní den a jak prožívají vánoční svátky? Pak si poslechněte rozhovor nazvaný Vánoce v manéži s principálem cirkusu Bob Navarro King, který se jmenuje Bohumil Navrátil, ve čtvrtek 25. prosince od 16.30 (do 16.55).

Šiřitel a sběratel valašských lidových písní, tanců, zvyků a obyčejů Jan Stavinoha hrával jako mladý se svým strýcem Josefem Fuskem na housle a violu v Zezulkové muzice v předválečném období v letech 1918 – 1930. Na valašskobystřické písně byl patřičně hrdý a choval je ve velké úctě. Na sklonku života odkázal své zápisky lidových písní s vlastnoručním věnováním vnučce Anně Adamcové. A právě do těchto písní v podání valašského souboru a cimbálové muziky Troják se můžete zaposlouchat! Pořad Folklorní okénko s podtitulem A pastýřé nemeškali... naladíte ve čtvrtek 25. prosince v 16.55 (do 17.55).

Malý Ježíš se narodil a zabalený v plenkách odpočívá v jeslích. S ním se začala naplňovat naděje pro všechny lidi. Pro ty, kteří se taky narodili, uvěřili a stali se svobodnými a věrnými. Tato povolání přijal i Ježíšek a dovedl je k dokonalosti. Také o tom je sváteční rozhovor s kapucínem Františkem Kroczekem, který naladíte ve čtvrtek 25. prosince ve 20.15 (do 20.40).

Na Boží hod vánoční od 21.30 (do 22.00) navštívíme keramičku Olgu Špačkovou ze Zlaté Koruny,  která se víceméně sama naučila práci s hlínou. Nejdříve modelovala drobné plastiky a minibetlémy. Dnes už vytváří betlémy i s desítkami figur. V Regionálním muzeu v Českém Krumlově si necháme od etnografky Alice Glaserové vyprávět o životě našich předků na Šumavě ve vánočním období. A nad městem pod horou Kleť nás na statku ve Vyšným přivítá Věra Janáková s dcerou Markétou a dědečkem Blažkem. Paní Janáková s dcerou dokáže tvořit například z textilu a z dalších materiálů různé věci, mezi nimi právě i betlémy. Jesličky ze sena letos vyrobily pro českokrumlovské náměstí. Pořad českobudějovického studia Jan nese podtitul Vánoce z hlíny, skla a slámy.

Lidé v Latinské Americe možná neznají Prahu, ale určitě znají Pražské Jezulátko. O této nejznámější sošce v naší vlasti, která přitahuje pozornost poutníků z celého světa, hovoříme s P. Petrem Šleichem. Nalaďte si Proglas ve čtvrtek 25. prosince ve 22.00 (do 22.25).

Vánoční čas ve starej skoronskej dědině prožijete v den sv. Štěpána (pátek 26. prosince), a to s dětmi ze souboru Děcka ze Skoronic, Varmužovy cimbálové muziky a lidových vypravěčů. Vše doplní vyprávění o tom, jak to vypadalo o Vánocích ve Skoronicích před mnoha lety. Poslouchejte od 15.00 (do 15.55).

Svátky narození našeho Pána a Spasitele, zvláště pak Štědrý večer, zpravidla prožíváme jako dobu, kterou můžeme trávit v klidu a teple domova se svou rodinou. Najdou se však lidé, kteří rodinu nemají. Případně takoví, kteří sice rodinu mají, ale o vánocích do služby musí. Jak prožívá Štědrý večer kněz v horské farnosti? Jak porodní asistentka? Nebo osmaosmdesátiletá babička? O tom si můžete poslechnout v pořadu ostravského studia v pátek 26. prosince v 16.00 (16.25).

V pátek 26. prosince si v pořadu Oktáva představíme Smíšený pěvecký sbor KOS z Litomyšle. Uslyšíte hudební ukázky pocházející z jejich CD Čas radosti veselosti – jde o výběr našich i zahraničních vánočních písní a koled. Poslouchejte od 16.55 (do 17.25).

Velkolepý betlém, který jeho tvůrce, jindřichohradecký punčochářský mistr Tomáš Krýza, vytvářel více než šedesát let, představíme v pátek 26. prosince už ve 21.30 (do 21.55). Krýzovy jesličky obsahují 1398 figurek lidí a zvířat, z nichž se 133 pohybuje a jedná se pravděpodobně o největší mechanický betlém na světě.

V církvi synem faráře, pro spolužáky exotem. Jaké bylo vyrůstání v rodině, ve které otec i matka sloužili Bohu tělem i duší? Suchdolský rodák Daniel Říčan bude v pořadu Na sobotní frekvenci Proglasu vyprávět o své rodině, Vánocích i životní vášni. Naladíte v sobotu 27. prosince od 8.00 (do 9.00).

V hudebním týdeníku Slyšte, lidé! se v sobotu 27. prosince zaměříme na spojení Vánoc a jazzu, tedy na různé pohledy na průnik vánoční tematiky do jazzových skladeb. Uvedeme jak jazzové úpravy koled nebo světských písní s vánoční tematikou, na původní kompozice, jejichž tématem jsou Vánoce. Zachytíte v 19.15 (do 20.15).

V cyklu Mezi slovy se v sobotu 27. prosince podíváme do Betléma. Jak vypadá rodiště Ježíše Krista v současnosti? A jak má daleko k idyle, kterou si představujeme o Vánocích? O svoje dojmy z několikaletého pobytu ve Svaté zemi se s námi bude dělit Pavel Mikšů. Poslouchejte ve 22.10 (do 23.10).

V neděli 28. prosince si Knihovničce Proglasu představíme nejen novinku Karmelitánského nakladatelství, ale i knihu roku, viděnou očima šéfredaktorky Katky Lachmanové. Zachytíte ve 13.20 (do 13.30).

Biskup Plzeňské diecéze Mons. František Radkovský má za sebou pětaseddesát let požehnaného života. Za biskupské heslo si zvolil slova z 1. listu apoštola Jana: „Uvěřili jsme v lásku“. Jak tuto lásku přijímá a jak ji rozdává? Dozvíte se v rozhovoru s ním v neděli 28. prosinec v 17.00 (do 17.30), a to v rámci relace Křesťan a svět.

V aktuálním týdnu vysíláme v přímém přenosu následující bohoslužby:

v úterý 23. prosince v 18.00 mši svatou ze Slovenska prostřednictvím Radia Lumen; ve středu 24. prosince ve 21.30 vigilii ze slavnosti Narození Páně z kostela Všech svatých v Litoměřicích; ve čtvrtek 25. prosince v 10.00 mši svatou z katedrály sv. Václava v Olomouci; v pátek 26. prosince v 10.00 mši svatou z kostela sv. Vojtěcha v Českých Budějovicích-Čtyřech Dvorech; v sobotu 27. prosince v 7.00 mši svatou z kostela sv. Augustina v Brně; v neděli 28. prosince v 9.00 mši svatou z duchovního centra v Brně-Lesné.

Vysílání Radia Proglas je možné poslouchat on-line. Vysílací frekvence pro jednotlivé regiony a také mnoho zajímavých informací najdete na internetové adrese www.proglas.cz