Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Křížek se rozkýval před 65 lety. Biskup Vokál míří do Číhoště


Datum:

Biskup Jan Vokál míří do Číhoště. Třetí adventní neděli odslouží v kostele Nanebevzetí Panny Marie bohoslužbu k 65. výročí „číhošťského zázraku“ a utýrání P. Toufara.

Křížek se rozkýval před 65 lety. Biskup Vokál míří do Číhoště

Právě dnes, 11. prosince, uplynulo 65 let od prvního pohybu křížku na svatostánku oltáře v číhošťském kostele Nanebevzetí Panny Marie. Stalo se tak o třetí neděli adventní roku 1949. Tehdy věřícím z kazatelny kázal jejich duchovní správce farář P. Josef Toufar a právě při jeho homilii se tajemně rozkýval za jeho zády na svatostánku oltářní křížek. Toufar sám pohyb křížku neviděl. Přesto byl na konci ledna 1950 unesen Státní bezpečností a téměř měsíc brutálně vyslýchán a nucen k falešnému přiznání a zradě kněžského slibu. Na následky týrání 25. února 1950 zemřel a pod falešným jménem byl pohřben v hromadném hrobě v pražských Ďáblicích.

Po 65 letech promluví k současným věřícím ve stejném kostele o třetí adventní neděli 14. prosince 2014 královéhradecký biskup Jan Vokál. Bohoslužba začne v 11 hodin a po ní bude v pravé poledne následovat čtení z dopisů P. Josefa Toufara.

V současné době církev připravuje blahořečení P. Josefa Toufara. Před nedávnem byly z hromadného hroby vyzdviženy ostatky, u kterých odborníci zkoumají, zda patří číhošťskému faráři. Bude-li tomu tak, bude po 65 letech P. Josef Toufar konečně důstojně pohřben.

65. výročí číhošťských událostí a násilné smrti P. Toufara zakončí další bohoslužba, a sice 22. února 2015, kterou přijede celebrovat pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka OP. Začne v 11 hodin, na mši svatou naváže hodinová adorace a od 13. hodiny pak panelová diskuze, které se zúčastní ještě autor Toufarovy biografie Miloš Doležal a postulátor Toufarova blahořečení Tomáš Petráček. (peš, foto: archiv Miloše Doležala)