Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Zaposlouchejte se do vysílání Radia Proglas


Datum:

Přinášíme vám nabídku vysílání Radia Proglas pro týden od 10. do 17. listopadu.

Zaposlouchejte se do vysílání Radia Proglas

V cyklu Církevní dějiny v zrcadle času se podíváme na nástup komunismu z celoevropského, resp. z celocírkevního hlediska. Jak se Pius XII. díval na komunismus? Jeho záporné názory jsou známy, ale kde lze hledat kořeny jeho negativního vztahu ke komunismu? Uvědomoval si papež vážnost situace už v roce 1948, kdy nastupovali komunisté k moci? Na otázky odpovíme v pondělí 10. listopadu od 16.00 (do 16.25).

Noční linkou v pondělí 10. listopadu vás bude provázet Anna Macková. Poslouchejte od 22.30 (do 23.30). Téma pořadu zní: čtvrtstoletí let od svatořečení Anežky České.

Úterní Kafemlýnek s datem 11. listopadu se bude věnovat sexualitě ve výchově. Od 9.30 (do 10.30) si poslechnete rozhovor s psychiatrem a sexuologem MUDr. Slavojem Brichcínem. Otázky pro hosta pořadu připravili sami rodiče, takže se můžete dozvědět odpovědi na dotazy, které se týkají aktuálních problémů dětí i dospívajících.

V Barvínku se v úterý 11. listopadu podíváme hodně vysoko. Jirka Zvolánek létá vrtulníkem a nás vezme do pilotní kabinky také. Takže pozor: letíme! Start je v 16.00 (do 16.55).

V úterý 11. listopadu se v pořadu litoměřického studia zaměříme na klášter premonstrátek v Doksanech. Stav areálu a úcta k národní světici  - svaté Anežce české – mají mnoho společného. Anežka jako Přemyslovna zůstává autoritou pro občany České republiky bez ohledu na vyznání, Anežka jako světice zůstává autoritou pro křesťany. Budou tyto dvě strany schopné společného díla? Kam jsme postavili Anežku pětadvacet let od jejího svatořečení? Odpovíme ve 22.00. (do 22.25)

Pořad Vítejte, senioři! ve středu 12. listopadu přivítá ředitelku rajhradského hospice Jiřinu Večeřovou a vedoucího lékaře Ladislava Kabelku. Vysíláme v 9.30. (do 10.30)

V pořadu Hrajte, kapely! pro vás ve čtvrtek 13. listopadu budeme hrát na přání. Můžete si přát písničky k narozeninám nebo jen tak pro radost v podání vaší oblíbené dechovky. Navštivte naše webové stránky, kde naleznete malý formulář. Na slyšenou se od 16.55 (do 17.55) těší redaktorka Kateřina Kovaříková.

Mezinárodní den nevidomých, který připadá na 13. listopad, připomeneme v pořadu Živě z Prahy. Hosty ve studiu budou členové Vokálního souboru Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých České republiky. Poslouchejte v pátek 14. listopadu od 9.30 (do 10.30).

Pořad Všimli jsme si v pátek 14. listopadu věnujeme letošnímu pětadvacátému výročí sametové revoluce, která v roce 1989 přinesla pád komunistického režimu a obnovení demokracie v naší zemi. Vysíláme v 16.00. (do 16.45)

Týdeník Oktáva se v pátek 14. listopadu zaměří na jediný sbor - pěvecké sdružení Lumír, které v těchto dnech oslavuje sto padesáté výročí svého založení. Činnost i něco z historie prozradí v 16.55 (do 17.25) prezident sboru Milan Straka.

Dotýkání světla vypráví v pátek 14. listopadu o tom, jak se rodina Anety Maclové vyrovnala s úmrtím malého dítěte. Příběh je zároveň velkým povzbuzením pro všechny, které podobná situace potkala. Zachytíte ve 22.00 (do 22.25).

Pětadvacet let od sametové revoluce budou v listopadových dnech a týdnech připomínat mnohé akce. Je za čím se ohlížet, je za co děkovat. Na co zapomínáme? A co je dobré nezapomenout? Petr Raus z redakce TWR si do pořadu Na sobotní frekvenci Proglasu pozval Jaroslava Orawskiho ze sboru Církve bratrské v Ostravě, muže, který má směrem k minulému režimu na co vzpomínat a za co děkovat. Zachytíte v sobotu 15. listopadu v 8.00 (do 9.00).

Hostem pořadu Mezi slovy je v sobotu 15. listopadu hudební kritik a publicista Jiří Černý. Bez nadsázky lze říci, že v posledním takřka půlstoletí byl u všeho důležitého, co hýbalo českými (nejen) kulturními dějinami. V listopadu 1989 byl díky moderování manifestací na Václavském náměstí v naprostém středu tehdejšího dění. Jak na tyto chvíle s odstupem dvaceti pěti let vzpomíná? Které důležité okamžiky byly ve všeobecném povědomí pozapomenuty? Jeho odpovědi zachytíte ve 22.10 (do 23.10).

Kniha Milion duší Františka Koloucha přibližuje osudy českobudějovického biskupa Josefa Hloucha. Více o ní uslyšíte v Knihovničce Proglasu v neděli 16. listopadu ve 13.20 (do 13.30).

Jan Ocetek je český sbormistr působící ve sboru Vox Iuvenalis. Současně je druhým sbormistrem Českého filharmonického sboru Brno. Jaká byla jeho cesta za dirigentský pult a co mu nejvíce leží na srdci? Uslyšíte v pořadu Křesťan a svět v neděli 16. listopadu v 17.00 (do 17.30).

Lékař Václav Bedřich se narodil v Praze. Většinu života prožil v Českém Krumlově. S posluchači se podělí o příběh svůj a své křesťanské rodiny před událostmi listopadu 1989 a po nich. Někteří lidé mu za socialismu zkomplikovali některé, zpravidla rozhodující, momenty. Některé z nich dnes potkává třeba při nákupech a zdraví je - vždyť oni dělali to své. Během Sametové revoluce působil v Občanském fóru a následně se stal členem České národní rady, vést Český Krumlov jako starosta však odmítl. A vrátil se do ordinace. Více o jeho životě se dozvíte v pořadu s názvem Lékař šednoucího času, který vysíláme v pondělí 17. listopadu od 8.05 (do 8.30). Slovem provází Petr Kronika.

Seriál o církevních dějinách v pondělí 17. listopadu neuslyšíte. Další část uvedeme až o týden později, 24. listopadu. V pondělí 17. listopadu v 16.00 naladíte rozhovor s Kamilou Bendovou, manželkou disidenta a polistopadového politika Václava Bendy.

Originalita a svoboda Anežky České – to je podtitul pořadu, který na pondělí 17. listopadu připravuje Marek Chvátal. Uslyšíte vyprávění sestry Miriam, kterou právě svatá Anežka přivedla do kláštera kapucínek. Tyto sestry žijí v uzavřenosti a smyslem jejich života je modlitba. Přesně tak se kdysi rozhodla žít i svatá Anežka. Je tato spiritualita stále aktuální a může nám Anežka dnes ještě něco dát? Dozvíte se ve 22.00. (do 22.25)

V aktuálním týdnu vysíláme v přímém přenosu následující bohoslužby:

v úterý 11. listopadu v 18.00 mši svatou ze studia Proglasu za nemocné posluchače; rádi vás na této bohoslužbě přivítáme také osobně – je zapotřebí být v brněnské redakci Proglasu na Barvičově ulici nejpozději v 17.45; ve čtvrtek 13. listopadu v 18.00 mši svatou z kostela sv. Augustina v Brně; v pátek 14. listopadu v 18.00 mši svatou z kostela sv. Vojtěcha v Českých Budějovicích-Čtyřech Dvorech; v neděli 16. listopadu v 9.00 mši svatou z kostela Všech svatých v Litoměřicích; v pondělí 17. listopadu v 10.00 mši svatou z kostela svaté Voršily na pražské Národní třídě, kterou na poděkování za pětadvacet let svobody v naší zemi slouží kardinál Dominik Duka.

Vysílání Radia Proglas je možné poslouchat on-line. Vysílací frekvence pro jednotlivé regiony a také mnoho zajímavých informací najdete na internetové adresewww.proglas.cz.