Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Zaposlouchejte se do vysílání Radia Proglas


Datum:

Přinášíme několik programových tipů z vysílání Radia Proglas na tento týden.

Zaposlouchejte se do vysílání Radia Proglas

Prezident Edvard Beneš vydal 19. května 1945 dekret o konfiskaci majetku Němců a Maďarů, 2. srpna 1945 dekret o odejmutí státního občanství Němcům a Maďarům a tím vlastně začal naplňovat závěry Postupimské konference o odsunu asi tří milionů Němců z Československa. Jak vypadala realizace Benešových dekretů v praxi? Jak se odsun Němců promítl v konkrétních případech kněží? Uslyšíte v seriálu Církevní dějiny v zrcadle času v pondělí 20. října od 16.00. (do 16.25)

Pětadvacet let po pádu totality se u nás postupně buduje občanská společnost. Znáte a využíváte své možnosti ovlivnit a zlepšit poměry ve své obci a ve své zemi? Chodíte k volbám a účastníte se veřejného dění? Na vaše názory a zkušenosti se těší Marie Blažková v Noční lince v pondělí 20. října ve 22.30. (do 23.30)

Letošní podzim je v Kafemlýnku ve znamení šikovných rukou. V úterý 21. října budou hosty ve studiu  Kateřina Rajmicová a Helena Auerová, které představí svůj web Vlněné sestry a také prozradí, kdy pořádají workshopy s ukázkami pletení. Naladíte od 9.30. (do 10.30)

V telefonickém riskování Barvínku můžete zasáhnout do příběhu, který prožívají jeho hlavní hrdinové, zatelefonovat a rozhodnout se za ně, nebo jim alespoň pomoci s nějakým nelehkým úkolem. Vysíláme v úterý 21. října od 16.00. (do 16.55)

V úterý 21. října od 22.00 (do 22.25) v rámci pořadu z jihočeského studia Jan Neumann naladíte rozhovor s Ing. arch. Jaromírem Kročákem nazvaný „Ač nejsem věřící, jsem silně věřící“. Tak se vyjadřuje sám host relace, když hovoří o svém povolání jako o neustálé snaze přinést to dobré; a to jak během práce na sakrálních i světských objektech, tak i vyčerpávajících a současně obohacujících rozhovorech s investory, památkáři, politiky i „obyčejnými“ lidmi. Pohovoříme nejen o jeho pracovních počinech – například rekonstrukci katedrály sv. Mikuláše v Českých Budějovicích nebo záchraně gotického hradu v Soběslavi, ale třeba i lásce k rockové hudbě.

Pohádka seriálu Než zazvoní zvonec má název Generální úklid. Ve Zlatém, Stříbrném a dokonce i v Železném království se uklízí a gruntuje. Královna Maruška, aby všechny motivovala k úklidu, totiž vyhlásila „Soutěž o nejkrásnější království“. Oliva nutí Melouna uklízet, stanoví mu domácí řád, kterým se nebohý myšák bude muset řídit. Co všechno důkladný úklid poodhalí a odkryje? Dozvíte ve středu 22. října v 16.00. (do 16.55)

Jiří Bárta, přední sólista kapely Úsměv z Horní Břízy či Plzeňského lidového souboru, byl z rodu těch muzikantských osobností, jimž byl do vínku dán příjemný, nezaměnitelný hlas a spolehlivý interpretační instinkt, které pilnou prací přetavil v charakteristický a veskrze sympatický pěvecký projev. Natočil více než dvě stovky lidových písní z Plzeňska, Kralovicka, jižních Čech, Pošumaví i dalších českých regionů. Vzpomínku na výjimečného interpreta české lidové písně pro Folklorní okénko ve středu 22. října připravil a uvádí Zdeněk Vejvoda. Zachytíte v 16.55. (do 17.55)

Dechová hudba Zahořané z Prostřední Bečvy vznikla v roce 2006. Jejím kapelníkem je Bohumil Růčka. V roce 2012 vydali své první CD Chodníček na Radhošť a v letošním roce přicházejí s dalším – Valašsko, rád ťa mám. V pořadu Hrajte, kapely! nabídneme informace z jejich historie i ukázky z nového kompaktního disku. Poslouchejte ve čtvrtek 23. října mimořádně již v 16.25. (do 17.20)

Knihu benediktinského mnicha Bonifáce Jana Holuba Paměti farnosti sv. Markéty v Břevnově představí editor nového vydání doktor Ondřej Koupil, redaktor nakladatelství Pietas Benedictina.Pořad pražského studia uvedeme ve čtvrtek 23. října od 22.00. (do 22.25)

V Praze začne 28. října osmý ročník ekumenického setkání lidí dobré vůle Modlitba za domov, které se koná v rámci oslav vzniku naší republiky. Letošní ročník má motto „Rodina mi dává kořeny i křídla“ a nabídne pestrý kulturní a duchovní program pro děti i dospělé. Hosty magazínu Živě z Prahy bude Ludmila Třeštíková za organizátory setkání a biskup Jednoty bratrské Jan Klas. Poslouchejte v pátek 24. října od 9.30. (do 10.30)

Pořad Všimli jsme si v pátek 24. října od 16.00 (do 16.45) se věnuje biskupské synodě o rodině – jejímu průběhu, hlavním tématům a závěrům.

Brněnské kvarteto zobcových fléten Flautas de Colores představuje v týdeníku Oktáva své první CD nazvané Pall Mall. Najdete na něm starou i soudobou hudbu pro zobcové flétny. Nabídneme v pátek 24. října od 16.55. (do 17.25)

Hostem týdeníku Dotýkání světla bude v pátek 24. října irský kněz z řádu vincentinů P. Patrick Collins, kazatel a univerzitní profesor. Ve 22.00 (do 22.25) nabídneme rozhovor s ním s podtitulem Osobně s Kristem.

Na nedávno zesnulého zpěváka a skladatele Petra Skoumala vzpomeneme v pořadu Slyšte, lidé! v sobotu 25. října. Nabídneme vám reprízu jeho profilu, který jsme připravili v roce 2013 u příležitosti jeho pětasedmdesátých narozenin. V pořadu si připomeneme především jeho zásadní alba …se nezblázni a Poločas rozpadu a zastavíme se i u některých jeho dalších nahrávek. Zachytíte v 19.15. (do 20.15)

Lucii Řehoříkové během studia na brněnském gymnáziu zkomplikovala životní cestu drogová závislost, která ji přivedla až na rozhraní života a smrti. Po úspěšném vyléčení se věnuje pedagogické, překladatelské a editorské činnosti. V říjnu letošního roku byla jmenována ředitelkou Českého centra v ukrajinském Kyjevě. Jak Lucii ovlivnilo rodinné prostředí, ve kterém vyrůstala? Proč se po studijním pobytu v USA rozhodla pro studium východoslovanských jazyků? Co ji fascinuje na ruské a ukrajinské kultuře? V cyklu Mezi slovy uvádíme v sobotu 25. října ve 22.10 (do 23.10) pořad s podtitulem Z hlubin závislosti až do vysoké diplomacie.

Oáza pokoje v rušném Římě – to je podtitul relace Křesťan a svět v neděli 26. října. Rozhovor s rektorem Papežské koleje Nepomucenum otcem Petrem Šikulou nabídneme od 17.00. (do 17.30)

V aktuálním týdnu vysíláme v přímém přenosu následující bohoslužby:

v úterý 21. října v 18.00 mši svatou ze studia Proglasu;ve čtvrtek 23. října v 17.30 mši svatou z katedrály sv. Petra a Pavla v Brně, při které připomeneme blahoslaveného Karla Habsburského, posledního rakouského císaře, českého krále a markraběte moravského. Bohoslužbě bude předsedat P. Pavel Konzbul; v pátek 24. října v 18.00 mši svatou z kostela sv. Vojtěcha v Českých Budějovicích-Čtyřech Dvorech; v neděli 26. října v 9.00 mši svatou z duchovního centra v Brně-Lesné.