Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Vysílání Radia Proglas v týdnu od 6. do 12. října


Datum:

Přinášíme programové tipy Radia Proglas na tento týden.

Vysílání Radia Proglas v týdnu od 6. do 12. října

V závěrečné části vzdělávacího pořadu se dozvíte o evolučním vzniku člověka.  Cyklem o vztahu teologie a přírodních věd provází profesor Ctirad Václav Pospíšil. Zachytíte v pondělí 6. října v 16.00. (do 16.25)

Synové, kteří nechtějí opouštět domov – to je téma Noční linky v pondělí 6. října. Od 22.30 (do 23.30) vás bude provázet Roberto Scavino.

Dne 16. října se v Brně bude konat již třetí konference, která se chce zabývat otázkami ochrany práv nenarozených dětí. O konferenci přijde informovat člen organizačního výboru Jan Kohoutek. Poslouchejte Kafemlýnek v úterý 7. října od 9.30. (do 10.30)

V zářijovém magazínu Barvínku si představíme CD Bílý slon, který Jaroslav Hutka věnoval dětem, ohlédneme se za několika prázdninovými akcemi a navštívíme další zajímavosti v naší zemi. Poslouchejte v úterý 7. října v 16.00. (do 16.55)

V bývalém klášteře v Blahutovicích je živo. Je to centrum místní kultury a také duchovního života. Byl opraven díky spolku několika nadšenců a je to i místo, kde se pracuje na usmíření současných i původních obyvatel Blahutovic. Obnovení vztahů s odsunutými občany má také své plody. Například Františkova cesta, první v České republice, je tvořena zastaveními inspirovanými Chválou stvoření od Františka z Assisi. Pořad z cyklu olomouckého studia U: uvedeme v úterý 7. října ve 22.00. (do 22.25)

V pořadu Vítejte, senioři! ve středu 8. října představíme projekt Spokojený senior a pozveme vás na 3. ročník celostátního setkání seniorů. Hosty pořadu budou Božetěch Hurt a Dana Žižkovská z brněnského Centra pro rodinu a sociální péči. Poslouchejte od 9.30. (do 10.30)

Další pohádka ze seriálu Než zazvoní zvonec by se klidně mohla jmenovat „Deset egyptských ran“. Zlatý zámek totiž stíhá jedno neštěstí za druhým. Princeznu Terezku a Marušku přepadnou loupežníci. Někdo ze služebnictva je chce otrávit. Poštou přichází výhrůžné dopisy. A aby toho nebylo málo, do království přiletí drak. Poslouchejte napínavou pohádku ve středu 8. října v 16.00. (do 16.55)

Muzika Jara působí v Praze od roku 1994 a tvoří ji profesionálové působící v předních českých orchestrech. Pod uměleckým vedením klarinetisty Karla Mezery mají ve svém repertoáru na sto čtyřicet titulů. Ohlédnutí za dvaceti lety činnosti kapely i představení jejich nového, v pořadí již čtvrtého alba, vám nabídne Folklorní okénko ve středu 8. října od 16.55. (do 17.55)

Markéta Irglová vydala své druhé sólové CD s názvem Muna. Jde o slovo z islandštiny a na Islandu také album vznikalo. V telefonickém rozhovoru s Markétou si představíme její nové písně, budeme hovořit o islandské přírodě i mentalitě a také o tom, proč si zpěvačka ke spolupráci přizvala svou sestru Zuzanu a íránskou kamarádku Aidu. Naladíte v rámci Jak se vám líbí ve středu 8. října od 19.15. (do 20.00)

V pořadu Hrajte, kapely! pro vás hrajeme na vaše přání. Můžete si přát písničky k narozeninám nebo jen tak pro radost v podání vaší oblíbené dechovky. Navštivte naše webové stránky, kde naleznete malý formulář. Na slyšenou se ve čtvrtek 9. října v 16.55 (do 17.55) těší redaktorka Kateřina Kovaříková.

V říjnu si připomínáme svátek sv. Františka. Ve čtvrtek 9. října ve 22.00 (do 22.25) nabídneme rozhovor se spisovatelem Oldřichem Seluckým, autorem knihy Vzpoura v Assisi.  Promluví o svých, již vydaných, knihách a prozradí něco o své novince určené nejen mládeži, ale i dospělým čtenářům.

Hlavním tématem pořadu Živě z Prahy v pátek 10. října bude Evropské setkání mladých v Praze na přelomu roku. Připravují jej členové komunity Taizé a jeden z nich, bratr Wojtek, bude naším hostem ve studiu a zodpoví i na vaše dotazy. Poslouchejte od 9.30. (do 10.00)

V pátek 10. října v 16.00 (do 16.45) v rámci Všimli jsme si nabídneme druhý magazín k senátním a komunálním volbám, které nás čekají o tomto víkendu. Uslyšíte o tom, jak se hlasuje, o roli obecních a městských zastupitelstev a Senátu, rozhovory s politology i dalšími osobnostmi veřejného života a představiteli církve.

Zajímá vás, jaké skladby a kteří sólisté jsou v programu koncertní sezony 2014/2015 Filharmonie Brno? Pak si poslechněte Oktávu v pátek 10. října v 16.55 (do 17.25). Navštíví ji dramaturgové orchestru, kteří program připravili.

Dotýkání světla v pátek 10. října nabídne povídání o jednom z křesťanských životních stavů – o řeholnících. Zachytíte ve 22.00. (do 22.25)

Jídlo je bezesporu jedním z hybatelů současné doby. Jak jíst zdravě, dobře, kvalitně, dostatečně, ne moc, za málo peněz, kdo nakoupit a co nekoupit? Pak začíná boj – boj s kilogramy a často i boj s představami. A někdy přijde i choroba... Rozhovor s psycholožkou Andreou Jarošovou s podtitulem Jsi víc, než kolik vážíš nabídneme v pořadu Na sobotní frekvenci Proglasu 11. října po 8.00. (do 9.00)

V pořadu Mezi slovy uvádíme časosběrný dokument Divadlo na kolečkách. Půl roku jsme sledovali, jak vzniká divadelní představení, na němž spolupracují zdraví i tělesně handicapovaní lidé, sdružení pod hlavičkou souboru Divadlo Járy Pokojského. Je rozdíl v tom, když se na divadelních prknech ocitne vozíčkář a zdravý, chodící člověk? Možná zjistíte, že rozdíl je mnohem menší, než by se mohlo zdát. Nejen o divadle a nejen o handicapech je dokument, která nabídneme v sobotu 11. října ve 22.10. (do 23.10)

Knihovnička Proglasu v neděli 12. října představí Encyklopedii českých a moravských pomocných biskupů. Naladíte ve 13.20. (do 13.30)

Druhou část rozhovoru s Mons. Karlem Exnerem, emeritním proboštem královéhradecké katedrální kapituly, uvedeme v neděli 12. října. Nalaďte si relaci Křesťan a svět od 17.00. (do 17.30)

V aktuálním týdnu vysíláme v přímém přenosu následující bohoslužby:

v úterý 7. října v 18.00 mši svatou ze studia Proglasu za naše zemřelé posluchače;ve čtvrtek 9. října v 18.00 mši svatou z kostela sv. Augustina v Brně; v pátek 10. října v 18.00 mši svatou z kostela sv. Vojtěcha v Českých Budějovicích-Čtyřech Dvorech;v neděli 12. října v 9.00 mši svatou z kostela Panny Marie Pomocnice v Olomouci-Nové Ulici.