Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Biskupské gymnázium hostilo mezinárodní turnaj v korfballu


Datum:

Čtyřicet studentů ze čtyř zemí strávilo předposlední zářijový týden v Hradci Králové. Zúčastnili se turnaje, ale především navazovali přátelské kontakty.

Biskupské gymnázium hostilo mezinárodní turnaj v korfballu

Několik církevních škol již řadu let pořádá společné turnaje v netradičních sportech. Před dvěma lety se studenti Biskupského gymnázia poprvé účastnili klání ve frisbee v německém Loburgu. Letos se sami stali pořadateli a průvodci ostatních. Tentokrát přijeli studenti z Holandska, Itálie, Německa a Slovinska. Turnaje se zúčastnil i druhý český tým z Církevního gymnázia v Kutné Hoře.  

„S kolegy jsme se shodli, že to musí být zajímavý a neagresivní sport. Nakonec volba padla na korfball,“ říká učitel tělocviku a biologie Jiří Schejbal a vysvětluje: „Je to hra hodně podobná basketballu. Koše jsou ale výš a především se s míčem nesmí běhat. Kdo ho drží, čeká, až se mu uvolní spoluhráči a teprve potom nahrává.“

Úspěch tedy vyžaduje vypracovanou taktiku a postřeh. Hra je přísně bezkontaktní, koš platí pouze v případě, že mezi útočníkem a obráncem je odstup na délku natažené paže. Hrát mohou smíšená družstva.

„Nakonec vyhrála italská škola z Busto Arsizio, ale myslím, že si týden užili všichni,“ hodnotí Jiří Schejbal. Sportovní turnaj byl sice důležitou součástí programu, ale ten se jím zdaleka nevyčerpával. Hradečtí přichystali pro zahraniční studenty několik výletů a další sportovní program, včetně paintballu na hřišti v Předměřicích. S úspěchem se setkal také večer u táboráku.

„Hlavním cílem byla výměna kulturních zkušeností, kdy studenti poznali své vrstevníky z jiných zemí, uplatnili v praxi svoje jazykové znalosti a navázali přátelství,“ uzavírá Jiří Schejbal. Příští rok se školy sejdou slovinské Ljublani. (lb)